Ο Καταραχιάς θα μείνει στη δουλειά!

Απεργία ΠΟΕΔΗΝ στο πλευρό του Αγ. Σάββα στις 30 Μάρτη

Νέα απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 30 Μάρτη, 11πμ-3μμ, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ ενάντια στην απόπειρα απόλυσης του επικουρικού ακτινολόγου και προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, Κώστα Καταραχιά. Όπως και στις 18 Μάρτη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12μ στον Αγ. Σάββα και θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας. 

Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία βουλιάζουν και η κυβέρνηση επιτάσσει ιδιώτες γιατρούς, το υπουργείο Υγείας επιμένει στην εκδικητική απόλυση ενός γιατρού με πέντε χρόνια εμπειρίας στο ΕΣΥ λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. «Υπενθυμίζουμε το αυτονόητο: Απόλυση γιατρού του ΕΣΥ μέσα στην πιο κρίσιμη και θανατηφόρα στιγμή της πανδημίας ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Εργαζόμενων που την Τετάρτη 24 Μάρτη προχωρά σε νέα συγκέντρωση και συνέντευξη τύπου στην πύλη του νοσοκομείου.

Η απόλυση του Κώστα Καταραχιά αποτελεί την πιο κραυγαλέα απόδειξη της προσπάθειας της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις εγκληματικές της επιλογές στη διαχείριση της πανδημίας. Η τελευταία ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα (16/3) για παράδειγμα αναδείκνυε λεπτομερώς το πώς οι κυβερνητικές αποφάσεις βάζουν σε κίνδυνο τους καρκινοπαθείς. «Με το γνωστό “εντέλλεσθε” τα ογκολογικά νοσοκομεία υποχρεούνται να νοσηλεύουν πλέον καρκινοπαθείς πoυ νοσούν από COVID χωρίς κανέναν επιπλέον σχεδιασμό και κυρίως με το ήδη υπάρχον προσωπικό. Βαφτίστηκαν “κλινικές COVID” ολόκληροι όροφοι μέσα σε μια νύχτα χωρίς καμία μέριμνα για την στελέχωσή τους», ανέφερε.

Επικίνδυνες κλινικές

Και συνέχιζε: «Αν η κυβέρνηση τους έχει ξεγράψει, εμείς όχι, αν πιστεύει ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους δημιουργώντας επικίνδυνες κλινικές-αποθετήρια για όσους νοσούν από COVID, προσπαθώντας να καλύψει την αποτυχία της, θα μας βρει απέναντί της».

Τέτοιες φωνές επιχειρεί ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση να φιμώσει με κάθε τρόπο. Με συκοφαντίες, διώξεις, κλήσεις υγειονομικών σε απολογία (τελευταίο κρούσμα, μετά τους προέδρους της ΠΟΕΔΗΝ, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΝΙΘ και συνδικαλιστές σωματείων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, ο γιατρός στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του προεδρείου της ΕΝΙΘ, Θ. Σιούλης). Και πλέον ανοιχτά και με απόλυση γιατρού, που τα τελευταία χρόνια έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις μάχες για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Στόχος της είναι να τσακίσει τα σωματεία και τους αγώνες των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και να έχει λυμένα τα χέρια της να συνεχίσει την εγκληματική πολιτική της. Όχι μόνο τώρα εν μέσω του τρίτου κύματος, αλλά και μετά, όταν θα θελήσει να απολύσει επικουρικούς και συμβασιούχους, να περικόψει δαπάνες των νοσοκομείων, να κλείσει και να ιδιωτικοποιήσει δομές. Αυτά είναι τα σχέδιά της και πρέπει όλα να ανατραπούν. Η ανάκληση της απόλυσης του Κώστα Καταραχιά είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα.


“Τον Αγ. Σάββα δεν θα τον σπάσουνε ποτέ”

Θέλω να ευχαριστήσω τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μου από το νοσοκομείο, που τρεις μήνες τώρα δίνουμε μια ηρωική μάχη απέναντι στα αίσχη της κυβέρνησης και του υπουργείου. Αποδεικνύουν σήμερα γιατί αυτό το σωματείο έχει μπει στο μάτι αυτής της κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω για το κύμα συμπαράστασης όλους αυτούς τους μήνες, από τα νοσοκομεία, τα συνδικάτα, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θέλω να ευχαριστήσω τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που ήταν εδώ σήμερα για να δείξουν ότι φοιτητές και εργάτες είμαστε ενωμένοι απέναντί τους. Και όλη την Αριστερά που έδωσε το παρών σήμερα και δείχνει ότι όλοι μαζί μπορούμε να τους τσακίσουμε.

Ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που τη στιγμή αυτή, που καθημερινά κλιμακώνεται ο κίνδυνος να πεθαίνουν άδικα άνθρωποι στα νοσοκομεία, απαξιεί να μιλήσει με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Τη στιγμή που ο Κικίλιας κάνει τηλεδιασκέψεις και ψάχνει γιατρούς -αυτή είναι η υποκρισία- απολύει γιατρό. Και γιατί τον απολύει; Γιατί συνδικαλίζεται. Γιατί αγωνίζεται. Γιατί δεν γλείφει κανέναν μέσα στο νοσοκομείο.

Είμαστε πιο δυνατοί και δυνατές από αυτούς. Το ξέρουμε και το ξέρουν. Σήμερα δείξαμε μεγάλη δύναμη και αλληλεγγύη. Γι’ αυτό μας φοβούνται. Γι’ αυτό δεν τολμούν καν να μας συναντήσουν. Και φτάνουν να λένε υπουργοί και γραμματείς ότι δεν είναι αρμόδιοι για το θέμα. Τότε να φύγουν. Αυτοί είναι απομονωμένοι στα γραφεία τους. Εμείς κλιμακώνουμε. Θα συνεχίσουμε. Θα νικήσουμε.Κώστας Καταραχιάς,πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα(Χαιρετισμός στην απεργιακή κινητοποίηση 18/3)

Είναι απαράδεκτο ότι ο 6ος όροφος του Άγιου Σάββα έχει γίνει κλινική covid. Δεν μπορούν να συνυπάρχουν ασθενείς covid με βαριά καρκινοπαθείς. Ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος και αυτό μπορεί να επηρρεάσει τους καρκινοπαθείς. Είναι απαράδεκτο να μετακινούν προσωπικό σε άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν κλινικές covid, δημιουργώντας κενά πίσω. Ούτως ή άλλως υπήρχε έλλειψη προσωπικού, τώρα χειροτερεύει η κατάσταση. Είναι απαράδεκτη η στοχοποίηση του Κώστα Καταραχιά ως συνδικαλιστή. Θα έχει και συνέχεια, δεν θα μείνει προφανώς μόνο στον Κώστα. Απλά από αυτόν ξεκινούν, για τους αγώνες που έχει δώσει με το Σύλλογο. Εδώ είμαστε, και αγωνιζόμαστε.Ελίζα,
ειδικευόμενη ακτινολόγος στον Άγιο Σάββα

Είμαστε στο δρόμο γιατί η διοίκηση του Άγιου Σάββα, Μπαλαούρα-Φασιανός, μαζί με το υπουργείο Υγείας, Κικίλια-Κοντοζαμάνη, θέλουν να απολύσουν τον πρόεδρο του Συλλόγου μας. Γιατί ο Κώστας είναι αγωνιστής, παλεύει για όλους τους εργαζομένους, και για μας που δουλεύουμε στην καθαριότητα, τους συμβασιούχους του Άγιου Σάββα, και για όλους. Η διοίκηση τον Οκτώβρη ήθελε να κάνει ΕΔΕ σε γιατρούς γιατί κόλλησαν κορονοϊό, λες και έφταιγαν αυτοί που κόλλησαν, ενώ δεν είχε πάρει κανένα μέτρο. Στην αρχή μας έλεγαν να μη φοράμε καν μάσκα, και τώρα που έφτιαξαν τα εργοστάσια τα δικά τους, μας λένε δυο δυο να τις φοράμε τις μάσκες. Και επειδή ο Καταραχιάς βγήκε και είπε, όχι δεν θα περάσετε τους γιατρούς ΕΔΕ, τον μετέθεσαν σε ΜΕΘ του Σωτηρία, έναν ακτινολόγο που καμία σχέση δεν έχει με το αντικείμενο, και τώρα προσπαθούν να τον απολύσουν. Γιατί θέλουν να σπάσουν τον Άγιο Σάββα. Τον Άγιο Σάββα δεν θα τον σπάσουνε ποτέ, γιατί έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και να είμαστε στο πεζοδρόμιο.Νίκος Κανέλος,
εργάτης καθαριότητας

Η συμπαράστασή μας, των εργατών και των εργατριών της Τέχνης, στον Κώστα Καταραχιά είναι αμέριστη. Ο Κώστας θα μείνει στη δουλειά, τα συνδικάτα δεν θα τα διαλύσουν. Τα σωματεία είναι όργανά μας και σε αυτά θα συσπειρωθούμε ακόμα περισσότερο και θα νικήσουμε. Κι εμείς είμαστε στο δρόμο, δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Ο πολιτισμός να παραμείνει ανοιχτός, με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα.Πέρσα Κατσανούλη,
ηθοποιός

Είμαστε εδώ από πολλούς φοιτητικούς συλλόγους για να διαμαρτυρηθούμε στο πλευρό της εργατικής τάξης, των υγειονομικών, των σωματείων του κλάδου που έχουν κηρύξει απεργία σήμερα. Για να μην επιτρέψουμε μια εκδικητική μεταχείριση της κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιστές και συγκεκριμένα στον πρόεδρου του Συλλόγου του Άγιου Σάββα, Κώστα Καταραχιά. Ο αγώνας μας είναι κοινός. Με το νομοσχέδιο για την Παιδεία που έχει περάσει, η κυβέρνηση στοχεύει στην καταστολή των φοιτητών, να μην αντιδρούν και, όταν μετά βγαίνουν σε μια αντίστοιχη θέση στην αγορά εργασίας, να δέχονται την ίδια μεταχείριση χωρίς να σηκώνουν κεφάλι. Θέλουν να μας περάσουν τη στάση της αποπολιτικοποίησης, να απέχουμε από τις συλλογικές διαδικασίας και το συνδικαλισμό, που είναι ο μόνος τρόπος για να ανατρέψουμε τη σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Θα συνεχίσουμε κι εμείς, με συνελεύσεις, με κινητοποιήσεις στα πανεπιστημιακά όργανα και με δυναμική παρουσία στο δρόμο, για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο και όλα τα σχέδιά της.Νίκος Γεροντής,
σπουδαστής τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΠΑΔΑ


Συγκλονιστική ήταν η πανυγειονομική απεργία και κινητοποίηση την Πέμπτη 18 Μάρτη στην Αθήνα. Όλες οι δυνάμεις του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος που κοντράρουν την κυβέρνηση και την εγκληματική πολιτική της, ενώθηκαν ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, Κώστα Καταραχιά.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι (λίγο μετά την έναρξη της στάσης εργασίας) στον Άγιο Σάββα. Καθώς οι απεργοί του νοσοκομείου συγκεντρώνονταν στο προαύλιο, οι συνάδελφοί τους από άλλα νοσοκομεία, μαζί με εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εργαζόμενους στον επισιτισμό, τον πολιτισμό και δεκάδες ακόμα χώρους και κλάδους, αλλά και συμπαραστάτες από πολλές γειτονιές της Αθήνας, άνοιγαν στην είσοδο τα πανό τους και φώναζαν συνθήματα. Όταν οι πόρτες του νοσοκομείου άνοιξαν και οι μέσα ενώθηκαν με τους έξω, το κλίμα έγινε πανηγυρικό. 

Ακολούθησε δυναμική διαδήλωση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι το υπουργείο Υγείας. Σε όλη τη διάρκειά της, τα κορναρίσματα των οδηγών και τα χειροκροτήματα των περαστικών και των κατοίκων της περιοχής στα μπαλκόνια έδειχναν την αποδοχή που είχε. Επικεφαλής μπήκαν οι εργαζόμενοι του Άγιου Σάββα με τρία πανό: του Συλλόγου, των συμβασιούχων καθαριότητας και των ειδικευόμενων γιατρών.

Στη συνέχεια βάδιζαν με τα πανό τους τα Σωματεία στο Γεννηματάς και το Αγία Όλγα, εργαζόμενοι στον Ερυθρό, εκπαιδευτικοί από τη Β’, Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, τα δίκτυα του επισιτισμού «Καμαριέρα» και «Αγωνιστική Συσπείρωση», εργαζόμενοι από το Υπ. Πολιτισμού, δεκάδες φοιτητές από τους συλλόγους Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών, Γεωπονικής, ΣΕΤ, ΠΑΔΑ, η κίνηση Στηρίξτε τους εργάτες Υγείας, η Εργατική Αλληλεγγύη. Έξω από το υπουργείο Υγείας, οι απεργοί συνάντησαν το Σωματείο του Ασκληπιείου Βούλας, δεκάδες ακόμα συνδικαλιστές από το Θριάσιο, το Σωτηρία, το Αμαλία Φλέμινγκ, το Αττικό, το Κρατικό Νίκαιας.

Οι κλειστές πόρτες του υπουργείου, με τα ΜΑΤ από μέσα να φυλάνε τον Κικίλια, τον Κοντοζαμάνη και τα διευθυντικά στελέχη τους, εξόργισε απεργούς και συμπαραστάτες. Το ίδιο και η άρνησή τους να συναντήσουν την αντιπροσωπεία των εργαζόμενων. Με τη στάση τους έδειξαν πόσο χυδαία αλλά και πόσο απομονωμένη είναι αυτή η κυβέρνηση. Με τους υπουργούς της κρυμμένους στα γραφεία τους, να μην τολμούν να συναντήσουν τους υγειονομικούς και να δηλώνουν «αναρμόδιοι» (!) για την απόλυση ενός γιατρού πίσω από την αστυνομία. Επί τόπου ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα του αγώνα και κάλεσε τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία της Υγείας, την ΑΔΕΔΥ και όλα τα συνδικάτα να προχωρήσουν άμεσα σε νέα 24ωρη απεργία.

Κλειστές πόρτες

«Για μια ακόμη φορά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υποδέχθηκε τους εκατοντάδες εργαζόμενους και φοιτητές, κλείνοντας με αστυνομία την είσοδο του Υπουργείου», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης αμέσως μετά την κινητοποίηση, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα. «Η οργή των διαδηλωτών ξεχείλισε όταν για ακόμη μια φορά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπία της συγκέντρωσης, που αποτελούνταν από τον πρόεδρο και τη γραμματέα του σωματείου του Άγιου Σάββα, τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, και τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, αλλά και τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελλή, και του ΜέΡΑ-25 Κρίτωνα Αρσένη. Γι’ αυτό οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμό των εισόδων του υπουργείου.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στον δρόμο μπροστά από το Υπουργείο και δεκάδες εκπρόσωποι πήραν τον λόγο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους αλλά και την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσει η προσπάθεια απόλυσης του Κώστα Καταραχιά. Όλοι τόνισαν ότι είναι πρόκληση η απόλυση γιατρού από το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο της χώρας, την ώρα που οι ανάγκες της Πανδημίας απαιτούν χιλιάδες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είναι πρόκληση η θητεία του Καταραχιά να μην παρατείνεται σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου έως τις 31 Οκτώβρη, όπως για όλους τους επικουρικούς γιατρούς πανελλαδικά, αλλά μόνο μέχρι 31 Μάρτη με ξεκάθαρο στόχο να απολυθεί».

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα έγιναν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ, στο Βόλο και τα Χανιά έξω από τα νοσοκομεία, στην Ικαρία στην κεντρική πλατεία του Άγιου Κηρύκου. Την προηγούμενη μέρα, ο  Σύλλογος Εργαζομένων του Άγιου Σάββα είχε δώσει το παρών και στο συλλαλητήριο που καλούσε η ΟΕΝΓΕ στο Σύνταγμα, με τον Κώστα Καταραχιά να παίρνει το λόγο και να καλεί όλες και όλους στην απεργία.

Στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα συμμετείχαν μια σειρά σωματεία νοσοκομείων, καθώς και άλλων χώρων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της αριστεράς. Ανάμεσά τους η ΚΕΕΡΦΑ που καλούσε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 20 Μάρτη. Η συγκέντρωση συναντήθηκε με τους εργαζόμενους δικυκλιστές που πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα μηχανοκίνητη πορεία διεκδικώντας δικαιοσύνη για τον συνάδελφό τους Ιάσονα που σκοτώθηκε έξω από τη Βουλή, από υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Ν.Μπακογιάννη.

Η επιτυχία της απεργίας οδήγησε σε νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας την επόμενη μέρα, Παρασκευή 19 Μάρτη το απόγευμα, την ώρα της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Δεκάδες εργαζόμενοι/ες του Άγιου Σάββα, αλλά και συμπαραστάτες/τριες από το Γεννηματάς, το Αγία Όλγα, το Αμαλία Φλέμινγκ, το Σωτηρία, την Ιδιωτική Υγεία κι άλλους χώρους, έστειλαν ξανά το μήνυμα ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι την ανάκληση της απόλυσης. Ενώ σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, εκπρόσωποι των εργαζόμενων περιέγραψαν την πραγματική κατάσταση των νοσοκομείων που η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και των «ειδικών» του συστηματικά αποκρύπτει.

Λένα Βερδέ

ergatiki.gr/