Οι Άγγλοι που επέστρεφαν από διακοπές στην Ελλάδα ευθύνονται για το 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα τους

Τις ανέμελες διακοπές στην Ελλάδα με έκρηξη των κρουσμάτων μετά το περσινό καλοκαίρι φαίνεται πως πλήρωσαν πολλοί Άγγλοι τουρίστες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του οργανισμού “Δημόσια Υγεία Αγγλίας”.

Η μελέτη αυτή κατέδειξε πως η μη υποχρεωτική καραντίνα για την επιστροφή μετά τα ταξίδια ίσως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού.

Ειδικότερα, τα ταξίδια επιστροφής από ευρωπαϊκές χώρες ευθύνονται για το 86% των εισαγόμενων κρουσμάτων την περίοδο Μάιος – Σεπτέμβριος, σύμφωνα με τη μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Μάλιστα η χώρα μας φέρεται πως ήταν η πηγή των περισσότερων εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αγγλία, με ποσοστό 21% των σχετιζόμενων με ταξίδι κρουσμάτων, που αντιστοιχεί σε 882 μολύνσεις στο σύνολο των 4.207 κρουσμάτων που εξέτασε η μελέτη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της κατηγορίας, αν και στη μελέτη περιλαμβάνονται χώρες που αποτελούν δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες απ’ ό,τι η Ελλάδα. Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης. Οπως σημειώνεται, «οι αφίξεις από το εξωτερικό που δεν έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό» και «η αποτυχία να περιορίσουμε τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα φαίνεται ότι οδήγησε στην αχρείαστη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων του ιού».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών σχολίασε στο BBC ότι: «όπως δείχνει αυτή η έκθεση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης του ιού από εισαγόμενα κρούσματα του Covid-19».

Ο ίδιος τόνισε ότι: «Καθοδηγούμενοι από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα για να αφαιρέσει τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους με την Ελλάδα και την Ισπανία και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε ισχυρά μέτρα για την προστασία της χώρας από εισαγόμενα κρούσματα του ιού».

Και όλα αυτά ενώ πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έσπευσε να προαναγγείλει άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, παρόλο που αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική.

Το συμπέρασμα που προκύπτει βέβαια είναι αμφίδρομο, αφού η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί ταυτόχρονα δείκτη και της μεγάλης κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Θυμίζουμε ότι για πολύ μεγάλο διάστημα η πλειοψηφία των τουριστών από το εξωτερικό εισέρχονταν χωρίς καθόλου ή με δειγματοληπτικά μόνο τεστ, και χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς μετά την άφιξή τους, με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να κάνει «πάρτι» και η νόσος να αναζωπυρωθεί, προς χάριν των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, που «καίγονταν» να δροσίσουν τα κέρδη τους εν μέσω πανδημίας.

ΡιζοσπάστηςΕφσυν