Αφιέρωμα: «Παγκόσμια Ημέρα Ρομά» – Ο διαχρονικός ρατσισμός σε βάρος των τσιγγάνων

Η 8 Απρίλη έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Ρομά,
Σαν εισαγωγή ας προτείνουμε να διαβάσετε το προηγούμενο Αφιέρωμα: «Τσιγγάνοι. Οι άγνωστοι συμπολίτες μας«
Ας ξεκινήσουμε από το σημερινό άρθρο της «Αυγής» που διαπιστώνει ότι και σήμερα οι Τσιγγάνοι «αντιμετωπίζουν ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και περιθωριοποίηση».
Προφανώς τους διαφεύγει ότι το κόμμα τους έχει βρεθεί στην κυβερνητική εξουσία, σχετικά πρόσφατα και γνωρίζουμε την αδιαφορία που έδειξαν γι’ αυτό το τμήμα του πληθυσμού μας.

Να τους θυμίσουμε επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε από το ευρωψηφοδέλτιο του, το 2014, την τσιγγάνα Σαμπιχά Σουλεϊμάν μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του κόμματος;
Να τους πληροφορήσουμε, αν τους διαφεύγει,, ότι το κόμμα τους, πάνω από τέσσερα χρόνια στην κυβερνητική εξουσία, δεν έκανε το παραμικρό για να βελτιώσει τις άθλιες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι τσιγγάνοι στους χώρους διαμονής τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεγαλύτερο καταυλισμό της χώρας, τον οικισμό «Αγία Σοφία» στο δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης όπου κατοικούν 3.000 περίπου Ρομά.

Η ρατσιστική συμπεριφορά του αστικού κράτους απέναντι στους τσιγγάνους έχει παρελθόν δεκαετιών. Αρκεί να θυμίσουμε την σπαρακτική κατάθεση ψυχής που έκανε ο Κώστας Χατζής, και το ότι στις δημοτικές εκλογές του 1975 στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας ο υποψήφιος της Δεξιάς, είχε σαν κεντρικό προεκλογικό σύνθημα. «Έξω οι Γύφτοι από την Αγία Βαρβάρα». (τελικά έχασε τις εκλογές από τον υποψήφιο του ΚΚΕ Μ. Σουλιμιώτη).

Και σήμερα οι τσιγγάνοι από το αστικό πολιτικό σύστημα την ίδια αντιμετώπιση έχουν.
Από τον ναζιστή Κασιδιάρη που αποκάλεσε τους Τσιγγάνους «ανθρώπινα σκουπίδια«, μέχρι την νεοδημοκράτισσα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία μέσα από ελάχιστες λέξεις δεν άφησε σε κανέναν αμφιβολία για τον ρατσιστικό τρόπο που διαχρονικά το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει τους Ρομά.
«Γύρω εκεί γύρω» εννοώντας τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι, «ζουν άνθρωποι» μας είχε πει

Στην ίσια κατεύθυνση ήταν και ένα ρατσιστικό παραλήρημα του νεοδημοκράτη βουλευτή Θανάση Δαβάκη, σε βάρος των Ρομά.

Δυστυχώς το μικρόβιο του ρατσισμού με θύματα τσιγγάνους δεν άφησε αλώβητη την ελληνική κοινωνία.
Στην Άμφισσα, ένα καθίκι πυροβόλησε και σκότωσε ένα μικρό παιδάκι. Στην περίπτωση του δεν υπήρξε απ’ τα αστικά κόμματα η παραμικρή καταδίκη της δολοφονίας. (Εμ δεν ήταν ο «Ρουβίκωνας» να πετάξει τρυκάκια και μπογιές).
Αλλωστε τι αξία μπορεί να έχει η ζωούλα ενός κοριτσιού, ρομά, 13 ετών, μπροστά στη ζωή και στην υπόληψη ενός επιχειρηματία;

Και η περίπτωση ενός φονιά τσιγγάνου, σε περιοχή της Κορίνθου, ο οποίος θεώρησε ότι μια ανθρώπινη ζωή στοιχίζει λιγότερο από την αξία ενός κοτόπουλου, αντιμετωπίστηκε με «κατανόηση« από μεγάλη μερίδα πολιτών

tsak-giorgis.blogspot.com/