Η αστυνομία σκοτώνει εκατοντάδες πολίτες στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Η αστυνομία σκοτώνει εκατοντάδες πολίτες στο Ρίο ντε Τζανέιρο παρά την απαγόρευση του δικαστηρίου στις επιδρομές στις φαβέλες
Το κράτος της Βραζιλίας έχει καταγράψει σχεδόν 800 θανάτους που προκλήθηκαν από την αστυνομία σε εννέα μήνες, με τις φτωχές κοινότητες της πόλης να δέχονται επιθέσεις σε καθημερινή βάση

Περίπου 800 άτομα σκοτώθηκαν από την αστυνομία στη Βραζιλιάνικη πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς οι επιδρομές παραμένουν τρομακτική ρουτίνα για τις οικογένειες της φαβέλας – παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να σταματήσει τις επιδρομές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ Ιουνίου 2020 και Μαρτίου 2021, 797 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κράτος του Ρίο, 85% απο αυτούς στην πόλη του Ρίο και στη γύρω μητροπολιτική περιοχή.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει τις αστυνομικές επιδρομές στις βραζιλιάνικες φαβέλες τον Ιούνιο του 2020, εν μέσω δημόσιας κατακραυγής μετά το θάνατο του 14χρονου João Pedro Matos Pinto, ο οποίος πυροβολήθηκε στην πλάτη κατά τη διάρκεια αστυνομικής εισβολής.

Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, οι αστυνομικές επιδρομές έπεσαν κατά 64% σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με έκθεση της Geni, μιας ερευνητικής ομάδας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Fluminense (UFF).

Ωστόσο, οι επιδρομές επαναλήφθηκαν τον Οκτώβριο, ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον αναπληρωτή κυβερνήτη, Cláudio Castro, και διπλασιάστηκε γρήγορα σε τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Τους επόμενους εννέα μήνες, οι κοινότητες του Greater Rio δέχθηκαν κατά μέσο όρο σχεδόν μία επιδρομή κάθε μέρα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Είναι παράλογο», δήλωσε ο Daniel Hirata, συγγραφέας της έκθεσης και καθηγητής κοινωνιολογίας στο UFF. «Το ανώτατο δικαστήριο λαμβάνει απόφαση και οι πολιτικές αρχές δεν τη σέβονται, την παραβιάζουν σκόπιμα. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για το κράτος δικαίου στη Βραζιλία. “

Την Παρασκευή, το κρατικό ανώτατο δικαστήριο ξεκίνησε διήμερη δημόσια ακρόαση για επιδρομές της αστυνομίας για να καταρτίσει ένα νέο σχέδιο για τη μείωση των δολοφονιών της αστυνομίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αστυνομία στο κράτος του Ρίο ντε Τζανέιρο σκοτώνει σχεδόν διπλάσιο αριθμό ανθρώπων κάθε χρόνο από ό, τι στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα θύματα είναι μαύροι και μιγάδες .

Εκπρόσωποι της αστυνομίας ανέφεραν ότι οι επιδρομές ξεκίνησαν ως απάντηση σε βίαιες διαμάχες για έλεγχο των περιοχών μεταξύ πολεμικών συμμοριών και ισχυρίζονται ότι επικεντρώνονται στη «διατήρηση ζωών και σε αυστηρές νομικές αρχές».

Ωστόσο, ο Χιράτα υποστήριξε ότι «οι επιδρομές της αστυνομίας, εκτός από θανατηφόρες, είναι αναποτελεσματικές ενάντια στο έγκλημα» και η έκθεση δείχνει ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνδέονται με οποιαδήποτε μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας.

Αύξηση της αστυνομικής βίας έγινε μετά τις εκλογές του 2018 που ανέδειξαν ως κυβερνήτη του Ρίο τον Wilson Witzel, ο οποίος βάσισε την εκλογική του εκστρατεία σε μια υπόσχεση για «σφαγή» των εγκληματιών. Ο Witzel αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του στα τέλη Αυγούστου 2020 μετά από σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά ο ενεργός διάδοχός του έχει επιδιώξει μια παρόμοια μετωπική επίθεση σε συμμορίες ναρκωτικών – και οι απλοί πολίτες έχουν εγκλωβιστεί.

Η αστυνομική βία έχει επίσης επιδεινώσει τον καταστροφικό αντίκτυπο του κοροναϊού στους πιο ευάλωτους της Βραζιλίας. Μια μελέτη που δημοσίευσε η Lancet έδειξε ότι η ανισότητα ήταν μεγαλύτερος παράγοντας στους θανάτους Covid στη Βραζιλία από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπου περισσότεροι από 355.000 έχουν πεθάνει από την ασθένεια.

Ομάδες με έδρα τη Favela που παραδίδουν σετ τροφίμων και προϊόντων καθαρισμού κατά τη διάρκεια της επιδημίας λένε ότι συχνά αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις επιχειρήσεις λόγω επιδρομών της αστυνομίας.

Μια 36χρονη δασκάλα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, διανέμει τρόφιμα και ακούει καθημερινά τους ήχους της ανταλλαγής των πυρών στην κοινότητα Parque Esperança (ή στο Hope Park), στο δήμο Belford Roxo, στο Greater Rio.

«Επισκέφτηκα νοικοκυριά και είδα αρκετά άτομα να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», είπε. «Και εν μέσω αυτής της κρίσης, ζούμε σε κατάσταση πολέμου από τον Ιανουάριο».

Το τρέχον κύμα βίας ξεκίνησε όταν η αστυνομία ξεκίνησε μια εισβολή για να δημιουργήσει ένα φυλάκιο σε μια κοινότητα στο Belford Roxo, πυροδοτώντας αντίποινα από συμμορίες.

Έκτοτε, ο ήχος των ελικοπτέρων της αστυνομίας είναι σταθερός και σφαίρες πέφτουν μέρα και νύχτα.

Ο Fransérgio Goulart, επικεφαλής μιας τοπικής ακτιβιστικής ομάδας, δήλωσε ότι ενώ επίσημα στοιχεία δήλωσαν ότι εννέα άτομα σκοτώθηκαν στην κοινότητα, οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι περισσότεροι από 30 έχουν πυροβοληθεί από τον Ιανουάριο.

Πηγη: συλλογή απο αστικά μέσα ενημέρωσης

ΑΛΕΡΤΑ