Κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων – Επικυρώσεις προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων – Διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής

Διέρρευσε μέρος των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» αποκαλύπτονται κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η κυβέρνηση ανάλογα με την περίσταση.Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι τα μέλη της Επιτροπής καλούνται να αποφασίσουν επί ειλημμένων αποφάσεων/«εισηγήσεων» της κυβέρνησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η διαφωνία ορισμένων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας, για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας δημοσιεύονται τα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να φέρονται να διατυπώνουν εισηγήσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, τον προσανατολισμό των προτάσεων για τα μέτρα και το self testing.

Αποκαλυπτικό είναι το πρακτικό της 176ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες, της 19ης Μαρτίου 2021, όπου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους. «Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη» αναφέρεται στο έγγραφο ενώ στη συνεχεία ο Γιώργος Γεραπετρίτητας τονίζει στην επιτροπή ότι για τις επόμενες δράσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τόσο η δημόσια υγεία όσο και η ψυχολογική αποσυμπίεση της κοινωνίας.

Στο έγγραφο της 176ης συνεδρίασης, κατά την οποία αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, των δημόσιων πάρκων, καθώς και η τέλεση περιορισμένου αριθμού λειτουργιών στους ιερούς ναούς με πιστούς και η δυνατότητα αλιείας από πλωτό σκάφος με κωδικό 6, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά μέλη της επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας διαφώνησε τόσο με το άνοιγμα κομμωτηρίων όσο και με την τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων, η πλειοψηφία των ειδικών (Σύψας, Γαργαλιάνος, Παναγιωτόπουλος, Παρασκευής, Μποζίκας, Βατόπουλος, Τσιόδρας, Γκίκας, Τσολιά).

Οι διαφωνίες στους κόλπους της επιτροπής είχαν φανεί στην απόφαση επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στα σχολεία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε (STAR) πως οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα και τους «επίπληξε» γιατί δημιουργούν μερικές φορές την «αίσθηση μιας πολυφωνίας».

Σε άλλο πρακτικό της Επιτροπής, αυτό της 180ής συνεδρίασης, που έγινε στις 26 Μαρτίου σημειώνεται στην εφημερίδα ότι «αναφορικά με τον μαζικό αντιγονικό έλεγχο για τα ατομικά τεστ, ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό αντιγονικό έλεγχο (self testing), καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας και η εκπαίδευση».

Στις 12 Μαρτίου 2021 ο Βασίλης Κικίλιας απευθύνει, σύμφωνα με το πρακτικό, «εξαιρετικά επείγουσα πρόσκληση και συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει, όπως φαίνεται από τα πρακτικά, για την επιδημιολογική εικόνα και τονίζει ότι η τάση των δεικτών της πανδημίας είναι αυξητική και δεν διαφαίνεται τάση σταθεροποίησης. Ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Α. Πετραλιάς μιλάει για το λιανεμπόριο και για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Αναφορικά με το λιανεμπόριο η Επιτροπή δέχτηκε την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων κι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν».

Με πληροφορίες thepressproject.gr – real.gr – alfavita.gr

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς -όπως μας έλεγε- αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς

«Η διαρροή μέρους των πρακτικών της Επιτροπής των ειδικών επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Σημειώνει ότι «είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της επιστήμης, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Τελικά, η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα “πρωτόκολλά” τους»

ημεροδρόμος