60 χρόνια από την συντριβή των ΗΠΑ κατά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, του Zach Farber

Πηγή: Liberation News, ιστοσελίδα του αμερικάνικου Κόμματος για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση (PSL).

Η 19η Απριλίου σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από τότε που ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ γνώρισε την πρώτη του μεγάλη ήττα, όταν η στρατιωτική του δύναμη εισβολής συντρίφθηκε από την Κούβα στον κόλπο των χοίρων. Η γνωστή στην Κούβα ως η νίκη στην Playa Girón, απέδειξε στον κόσμο ότι αυτό το μικρό έθνος θα μπορούσε να νικήσει την πιο ισχυρή αυτοκρατορική χώρα, με την αποφασιστικότητα ενός λαού που βρίσκεται σε επαναστατική εξουσία.

Η αλήθεια για το τι συνέβη στο Playa Girón

Οι Αμερικανοί σχεδιαστές της εισβολής προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα ότι η εισβολή ήταν μια προσπάθεια εξόριστων Κουβανών να απελευθερώσουν τη χώρα τους. Αυτό συγκρούεται με τα ιστορικά γεγονότα. Αν και οι ΗΠΑ – σε ένα σχέδιο που ξεκίνησε από τον Αϊζενχάουερ και το συνέχισε ο Κένεντι- προσπάθησαν να κρύψουν το ρόλο τους, η λεγόμενη Ταξιαρχία 2506 σχεδιάστηκε, εκπαιδεύτηκε και οπλίστηκε εξ ολοκλήρου από την Ουάσινγκτον, η οποία παρείχε επίσης τα πλοία για την επέμβαση. Για μήνες, η CIA εκπαίδεψε τους αντεπαναστάτες στη Γουατεμάλα.

Πριν από την επίθεση στο έδαφος της Κούβας προηγήθηκαν (και ακολούθησαν) πολλές τρομοκρατικές ενέργειες που πραγματοποίησε η CIA. Στην κεντρική Αβάνα, το «El Encanto», ένα μεγάλο πολυκατάστημα, πυρπολήθηκε από έναν αντεπαναστάτη που προσλήφθηκε από τη CIA. Μια νεαρή εργαζόμενη, η Fe Del Valle, πέθανε στη φωτιά.

Η πιο αξιοσημείωτη επίθεση έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου όταν αεροπλάνα των ΗΠΑ με ψεύτικα διακριτικά Ένοπλων Δυνάμεων της Κούβας, βομβάρδισαν τρία διαφορετικά αεροδρόμια στην περιοχή της Αβάνας.

Ο Φιντέλ δηλώνει ότι η επανάσταση της Κούβας είναι σοσιαλιστική

Την επόμενη μέρα, χιλιάδες Κουβανοί έλαβαν μέρος στην κηδεία για να θρηνήσουν τις ζωές που χάθηκαν στους βομβαρδισμούς και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Τότε, έξω από το νεκροταφείο, ο επαναστάτης ηγέτης Φιντέλ Κάστρο διακήρυξε τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της κουβανικής επανάστασης:

«Αυτό δεν μπορούν να μας συγχωρήσουν: το γεγονός ότι είμαστε εδώ ακριβώς κάτω από τη μύτη τους. Και ότι έχουμε πραγματοποιήσει μια σοσιαλιστική επανάσταση ακριβώς κάτω από τη μύτη των Ηνωμένων Πολιτειών!

«Και υπερασπίζουμε αυτήν τη σοσιαλιστική επανάσταση με αυτά τα όπλα! Υπερασπίζουμε αυτήν τη σοσιαλιστική επανάσταση με το ίδιο θάρρος που έδειξαν χθες οι αντιαεροπορικοί πυροβολιστές να αντιμετωπίσουν τα επιτιθέμενα αεροπλάνα με σφαίρες!

«Δεν υπερασπίζουμε αυτήν την επανάσταση με μισθοφόρους. υπερασπίζουμε αυτήν την επανάσταση με τους άνδρες και τις γυναίκες του έθνους μας. «

Δεν ήταν γνωστό από τους Κουβανούς ηγέτες πού ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η εισβολή, αλλά ολόκληρο το νησί, οι στρατιωτικοί του, οι πολιτοφυλακές και οι άνθρωποι του, ήταν προετοιμασμένοι, έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Οι μισθοφόροι δεν έλαβαν υποστήριξη από τους Κουβανούς

Η απόπειρα των ΗΠΑ για την αποκατάσταση της αμεικάνικης νεοαποικιοκρατίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της 17ης Απριλίου όταν 1.500 μισθοφόροι έφυγαν από τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα και προσπάθησαν να εισβάλουν στην Κούβα στην Playa Girón. Η επίθεση ουσιαστικά δεν κέρδισε καμία υποστήριξη από τον κουβανικό λαό, τους εργάτες και τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και νίκησαν τους εισβολείς που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.

Ήταν η πειθαρχημένη σαφήνεια και ειλικρίνεια της κουβανικής ηγεσίας που ενέπνευσε τον λαό να σηκώσει όπλα και να προστατεύσει την επανάστασή τους. Ο Φιντέλ Κάστρο συμμετείχε στο πεδίο της μάχης, διευθύνοντας τις κινητοποιήσεις. Όταν έφτασε στη μικρή πόλη της Jaguey Grande για να κατευθυνθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων στην Playa Girón, οι άνθρωποι φώναξαν: «Ω, αυτό θα τελειώσει σύντομα, ο Φιντέλ έφτασε!»

Ο Φιντέλ επιθεωρεί όπλα στην Playa Girón. Φωτογραφία: Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά (μαρξιστικό-λενινιστικό).

Σε ένα σημείο ο Φιντέλ ανακοίνωσε: «Οι ένδοξοι στρατιώτες του επαναστατικού στρατού και των επαναστατικών εθνικών πολιτοφυλακών έχουν ήδη συμπλακεί στον εχθρό σε μάχη σε όλα τα σημεία εισβολής.

«Αγωνίζονται για την υπεράσπιση της πατρίδας μας ενάντια σε επίθεση από μισθοφόρους που οργανώνονται από την ιμπεριαλιστική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Τα στρατεύματά μας προχωρούν ήδη ενάντια στον εχθρό, με αυτοπεποίθηση για τη νίκη.

«Ο λαός έχει ήδη κινητοποιηθεί, εφαρμόζοντας τα συνθήματά μας για την υπεράσπιση της πατρίδας και τη διατήρηση της παραγωγής».

Μέχρι τις 20 Απριλίου, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν νικήσει εντελώς τους αντεπαναστατες μισθοφόρους. Έντεκα ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εργαζομένων της Κούβας την Πρωτομαγιά, ο Φιντέλ Κάστρο διηγήθηκε τα γεγονότα, αποδίδοντας τη νίκη στη σιδερένια πειθαρχία των κουβανών επαναστατών και στην κινητοποίηση εργατών και αγροτών. Αυτό αντιπροσώπευε μια μνημειώδη νίκη όχι μόνο για την Κούβα, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους ανθρώπους.

Η Κούβα έχει ένα μουσείο αφιερωμένο στη νίκη της. Liberation photo: Zach Farber

Ο θρίαμβος της Επανάστασης στην Playa Girón δεν ήταν σε καμία περίπτωση η τελική νίκη για την κουβανική αυτοδιάθεση. Οι Κουβανοί αντιστάθηκαν και ξεπέρασαν πολλές προκλήσεις μετά από την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων: την κρίση των κουβανικών πυραύλων, την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Οι άνθρωποι και εξακολουθούν να υποφέρουν από γενοκτονικό αποκλεισμό που έχει κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία. Ο στρατός των ΗΠΑ εξακολουθεί να καταλαμβάνει 72 τετραγωνικά μίλια από το έδαφος του Γκουαντάναμο.

Οι εργαζόμενοι παντού, και ειδικά στις ΗΠΑ, πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από την κουβανική επανάσταση και τη νίκη στην Playa Girón, συμμετέχοντας στον αγώνα για τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Έξι δεκαετίες επαναστατικής προόδου

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα οφέλη της σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας τα τελευταία 60 χρόνια. Η περίφημη κουβανική εκστρατεία γραμματισμού αύξησε το ποσοστό αλφαβητισμού της Κούβας σε σχεδόν 100% έως τον Δεκέμβριο του 1961. Αυτό το πρόγραμμα έχει αναπαραχθεί στη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και αλλού, χάρη στους κουβανούς δασκάλους. Συγκριτικά, το τρέχον ποσοστό αλφαβητισμού στις ΗΠΑ ανέρχεται περίπου στο 86%.

Η επανάσταση τερμάτισε τον φυλετικό διαχωρισμό και τη νομική διάκριση με βάση τη φυλή, το φύλο και τώρα τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η Κούβα παρείχε ζωτική στρατιωτική βοήθεια στα αντι-απαρτχάιντ και τα παναφρικανικά κινήματα, καθώς και στα επαναστατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική και αλλού.

Η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η διατροφή και η στέγαση (μέσω της εκτεταμένης μεταρρύθμισης της γης) έγιναν συνταγματικά δικαιώματα. Από το 1959 οι κουβανοί γιατροί παρείχαν υγειονομική περίθαλψη σε πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19. Το διεθνές μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης της Κούβας είναι απαράμιλλο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που επέφερε η επανάσταση ενόψει ενός ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού. Υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, ο λαός έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό, τι χρειάζεται για να παραμείνει σε ανεξάρτητο, σοσιαλιστικό δρόμο.

Το 8ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας και η πορεία προς τα εμπρός

Το 8ο Συνέδριο του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος θα συνεδριάσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου. Τα κύρια σημεία εστίασης θα είναι τα ακόλουθα: βασικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, νίκη κατα της πανδημίας COVID-19, η συνέχιση της αντίσταης στον αποκλεισμό, πώς το Κόμμα θα συνεχίσει να συνδέεται και να εμπλέκεται με τις κουβανικές μάζες, την ιδεολογική δραστηριότητα και τις προσπάθειες ανάδειξης των στελεχών. Αυτό ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αξίες της κουβανικής επανάστασης και τα πολλά εκατομμύρια υποστηρικτές της που την υπερασπίστηκαν τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Εναπόκειται στους λαούς της Αμερικής και στους εργάτες του κόσμου να σταθούν με τους Κουβανούς για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στο σοσιαλισμό και την αυτοδιάθεση. Οι Κουβανοί εργάτες και αγρότες αποφάσισαν πριν από περισσότερα από 60 χρόνια ότι δεν θα ήταν πλέον υπηρέτες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ή του καπιταλισμού. Από τότε έχουν τιμωρηθεί συλλογικά για αυτό, και όλος ο κόσμος χάνει την κουβανική βοήθεια και διάνοια εξαιτίας αυτού.

Ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι άνθρωποι του κόσμου να έχουν ίση και ανοιχτή πρόσβαση στη φροντίδα και την τεχνολογία διάσωσης. Αυτό απαιτεί την άρση όλων των ιμπεριαλιστικών κυρώσεων και αποκλεισμών, ξεκινώντας από εκείνες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στον κουβανικό λαό μετά τη στάση τους απένταντι στην αυτοκρατορία πριν από έξι δεκαετίες.

Museo Girón. Liberation photo: Zach Farber.