Ben Fletcher – Ένας ήρωας της Εργατικής Τάξης

Ο Ben Fletcher είναι ο ορισμός ενός ήρωα. Ήταν οργανωτής της Μαύρης Ένωσης σε μια εποχή που ο φυλετικός διαχωρισμός στη δουλειά και στην κοινότητα ήταν ο de facto κανόνας και τα περισσότερα συνδικάτα επέβαλλαν αυτόν τον κανόνα. Ο Ben Fletcher εντάχθηκε στη μία ένωση που  δεν υιοθετούσε αυτόν τον κανόνα – τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου (IWW) και έγινε ένας από τους πιο δραστήριους  οργανωτές της. Η IWW, επίσης γνωστή ως Wobblies, ήταν το πιο κοντινό πράγμα σε μια συνδικαλιστική οργάνωση που έχουν δει ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασισμένη στην αρχή ότι η εργατική τάξη και η ιδιοκτήτρια τάξη δεν είχαν τίποτα κοινό, οι Wobblies δεν συνήψαν συμβάσεις με εργοδότες, αλλά χρησιμοποίησαν την δυναμική απεργία  ως μέσο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο εργασίας και, κατ ‘επέκταση, την κοινότητα. Τελικός στόχος τους ήταν το τέλος του συστήματος μισθολογικής εργασίας που πλήρωνε τους εργαζομένους όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε οι εργοδότες να μπορούν να επωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότερο από την υπεραξία που δημιουργείται. Η ριζοσπαστική φύση αυτού του στόχου και η καθολικότητα της συμμετοχής της ήταν θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους η ιδιοκτήτρια τάξη  μισούσε την ένωση και έκανε τα πάντα για να την εξαλείψει.

Ο Ben Fletcher δεν ήταν απαραίτητα το πιο ριζοσπαστικό μέλος της IWW. Ωστόσο, ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες οργανωτές και ένας Μαύρος. Αυτοί ήταν αρκετοί λόγοι για τα αφεντικά και τους αρχηγούς τους στην κυβέρνηση να τον παρακολουθούν συνεχώς. Ο ανεξέλεγκτος ρατσισμός με νομικά μέτρα σχεδιασμένα για τη διατήρηση του συστήματος της λευκής υπεροχής έκανε την προθυμία του να αμφισβητήσει το σύστημα εξουσίας στις αποβάθρες της Φιλαδέλφειας πολύ επικίνδυνο για να  αγνοηθεί. Πράγματι, τοπική  IWW – Τοπική 8 – ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο μαχητικές όλων των τοπικών της IWW. Καθώς οι ρητορικές και οργανωτικές ικανότητες του Fletcher αναγνωρίστηκαν από άλλους ηγέτες των συνδικάτων, άρχισε να μιλά και να γράφει σε εθνικό επίπεδο. Μια δράση που επέστησε την προσοχή των ομοσπονδιακών αρχών και της νεοσυσταθείσας ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσία που θα διευθυνθεί σύντομα από τον J. Edgar Hoover. Το όνομα της υπηρεσίας ήταν το Γραφείο Ερευνών. Αυτό θα άλλαζε γρήγορα σε ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών. Ένα από τα κύρια καθήκοντά του ήταν να εκφοβίζει, να παρενοχλεί και να φυλακίζει αναρχικούς, σοσιαλιστές και ριζοσπάστες ηγέτες της εργασίας. Οι ηγέτες της IWW έγιναν μερικοί από τους πρωταρχικούς στόχους του.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1918, ο Fletcher κατηγορήθηκε για προδοσία και ήταν ο μόνος Αφροαμερικάνος μεταξύ των 166 μελών της IWW. [Αν και δεν δόθηκαν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Fletcher, του Local 8, ή ακόμη και της IWW (τα περισσότερα από τα «αποδεικτικά στοιχεία» ήταν δηλώσεις των αντι-καπιταλιστικών πεποιθήσεων της IWW , και όχι προγραμματισμένες ενέργειες για τη διακοπή της πολεμικής προσπάθειας), όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι – η κριτική επιτροπή επέστρεψε σε λιγότερο από μία ώρα, κρίνοντας όλους ένοχους για όλες τις κατηγορίες

Πέρασε τρία χρόνια στην ομοσπονδιακή φυλακή στο Leavenworth του Κάνσας. Αυτό επηρέασε την υγεία του.

Ο Fletcher συνέχισε να συνεργάζεται με την IWW, αλλά η σπονδυλική στήλη της ένωσης είχε σπάσει από τις επιθέσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επιπλέον, το κομμουνιστικό κίνημα στις ΗΠΑ έγινε γρήγορα η κυρίαρχη ριζοσπαστική αριστερή οργάνωση στη χώρα. Αργότερα  ο Fletcher κατήγγειλε την οργάνωση ως ανέντιμη και προειδοποίησε ότι προσπαθούσε να αναλάβει τα συνδικάτα της IWW Ο Fletcher, με αληθινή αναρχική σκέψη και δράση, δεν είχε καμία χρησιμότητα για κομμουνιστικές οργανώσεις. Αυτή η ιδεολογική θέση σε συνδυασμό με την κακή του υγεία, σήμαινε ότι η συμμετοχή του στην καθημερινή οργάνωση θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Συνέχισε να μιλά σε πολλές εκδηλώσεις και να γράφει για την εφημερίδα της IWW.

Τα άρθρα του για την εφημερίδα Wobbly και οι ομιλίες του σε διάφορες συγκεντρώσεις και συνέδρια δείχνουν μια συνοπτική κατανόηση της έμφυτης ανισότητας του καπιταλισμού και του ρόλου της λευκής υπεροχής στη συμβολή στη διατήρηση αυτής της ανισότητας. Η προσήλωσή του στις αρχές που διατύπωσαν οι ιδρυτές του IWW ήταν σταθερή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Πέθανε το 1949. Είναι θαμμένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Μαζί με τον Hubert Harrison και τον Lovett Fort-Whiteman , ο Fletcher ήταν ένας από τους λίγους αφρο Αμερικανούς ηγέτες στην επαναστατική IWW.  Το σωματείο που έδρασε για μια δεκαετία, η τοπική 8, αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα διαφυλετικής ισότητας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η  η κληρονομιά του συνδικαλισμού άμεσης δράσης του Fletcher στις αποβάθρες δεν έχει χαθεί από τότε. Το 1984, οι εργάτες αποβάθρων στο Σαν Φρανσίσκο αρνήθηκαν να εκφορτώσουν φορτία από τη Νότια Αφρική, δράση για την οποία ο Νέλσον Μαντέλα ανέφερε αργότερα ότι τροφοδότησε με νέα δυναμική το κίνημα κατά του απαρτχάιντ στη χώρα του. Το 1998 οι Wobblies και άλλοι στο πλαίσιο της προοδευτικής International Longshore And Warehouse Union παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο από την Pacific Maritime Association. Η PMA προσπάθησε να μηνύσει τους εργαζόμενους στα λιμάνια που απέτρεψαν με επιτυχία την εκφόρτωση ενός πλοίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθ΄όλη την διάρκεια της δίκης  τα δύο συνδικάτα κατάφεραν να σταματήσουν όλες τις εμπορικές δραστηριότητες στο λιμάνι. Πιο πρόσφατα, το 1999 η  ILWU στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ κάλεσε σε απεργία σε αλληλεγγύη προς τον πολιτικό κρατούμενο Mumia Abu Jamal, που καταδικάστηκε σε θάνατο για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, όταν οι καπιταλιστές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την πανδημία COVID-19 για να εντείνουν την τρέχουσα επίθεσή τους στους εργάτες, η ζωή και τα λόγια ανθρώπων όπως ο Ben Fletcher πρέπει να γνωστοποιηθούν καθώς οργανωνόμαστε για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας  από τους δισεκατομμυριούχους και τους συνεργάτες τους στην πολιτική, τον στρατό και τα μέσα ενημέρωσης.

Αναφορές

·         Cole, Peter (2007). Wobblies on the Waterfront: Interracial Unionism in Progressive-era Philadelphia. Urbana: University of Illinois Press. ISBN 978-0-252-03186-1.

·         Cole, Peter (2020). Ben Fletcher (2nd ed.). PM Press. ISBN 978-1-62963-862-1. OCLC 1222798643.

·         Arneson, Eric (2007). Encyclopedia of U.S. Labor and Working-class History. New York: Routledge. ISBN 978-0-415-96826-3.

·         Kimeldorf, Howard (1999). Battling for American Labor : Wobblies, Craft Workers, and the Making of the Union Movement

. Berkeley, Calif.: University of California Press. ISBN 978-0-520-21833-8. ·         Fellow Worker Ben Fletcher – A Legacy of Solidarity

·         Ben Fletcher’s biography in Libcom.org.

ΑΛΕΡΤΑ