Ζαπατιστικοί θεσμοί αυτονομίας & οι αντανακλάσεις τους στον κόσμο

Λάβαμε και παραθέτουμε:

 Ο πανελλαδικός θεματικός συντονισμός «ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ-ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» σας προσκαλεί στην πρώτη του δημόσια εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Ζαπατιστικοί θεσμοί αυτονομίας & οι αντανακλάσεις τους στον κόσμο».

Η αυτονομία των ζαπατιστικών κοινοτήτων είναι κάτι που εμπνέει ανθρώπους και κινήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ίδιοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον αυτοθέσμισης το οποίο επιτρέπει σε όλους και όλες να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση των κοινών.

Θεωρώντας πολύ σημαντικό το πολιτικό μοντέλο που οι Ζαπατίστας εφαρμόζουν στη πράξη εδώ και μερικές δεκαετίες, και με αφορμή τον ερχομό τους στην Ευρώπη και στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι, ο συντονισμός μας προετοιμάζει μία σειρά από προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις-δράσεις.

Την Παρασκευή 23 Απρίλη, θα ξεκινήσουμε με την πρώτη μας εκδήλωση, στην οποία συνομιλούμε με τον Dylan Eldredge Fitzwater, Αμερικανό ακτιβιστή και συγγραφέα του βιβλίου «Autonomy is in our hearts: Zapatista Autonomous Government through the Lens of the Tsotsil Language» (PM Press, 2019). Στο βιβλίο του ο Fitzwater ασχολείται με τους θεσμούς και τους νόμους που οι Ζαπατίστας έχουν δημιουργήσει, με το πώς αυτοί αλλάζουν μέσα από την άμεση συμμετοχή του πληθυσμού και πώς όλο αυτό αποτυπώνεται στην τοπική τους γλώσσα. Ο ίδιος έχει συναντήσει τους Ζαπατίστας πολλές φορές: τους έχεις επισκεφτεί ως παρατηρητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει λάβει μέρος σε μερικές από τις διεθνές συναντήσεις εκεί, αλλά και έχει σπουδάσει στο ζαπατιστικό γλωσσικό σχολείο στην Oventik. Ο ίδιος σήμερα ασχολείται και με τη διανομή ζαπατιστικού καφέ στις ΗΠΑ μέσω από τον συνεταιρισμό MonkeyBear coop.

Εισηγήσεις:

– Dylan Eldridge Fitzwater (ακτιβιστής, συγγραφέας)

– Μέλος από τις ομάδες αλληλεγγύης

– Κοινή εισήγηση του συντονισμού «ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ-ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗ-ΚΟΙΝ. ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ»

Συντονισμός: Yavor Tarinski

— ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/04 στις 8.00μ.μ. —

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ την εκδήλωση εδώ

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες

tsak-giorgis.blogspot.com/