Ηλίας Μαμαλάκης / Την αγκαλιά εγώ την έμαθα στην φυλακή με το ΚΕΘΕΑ

«Η ψυχή μου σπαράζει. Το καινούργιο ΔΣ πάει να καταστρέψει το έργο του ΚΕΘΕΑ»

«Εγώ μπήκα, ας πούμε με το ζόρι στην φυλακή, ως καλεσμένος γιατί τα κορίτσια του προγράμματος στις φυλακές Κορυδαλλού θέλανε να με γνωρίσουν για τις συνταγές. Εκεί είδα ένα θέαμα πρωτοφανές. Κορίτσια να κάνουν την θεραπεία τους, να είναι μια ομάδα, να στηρίζει το ένα το άλλο και οι θεραπευτές να δουλεύουν νυχθημερόν για να τα φέρουν στην απεξάρτηση». Ο Ηλίας Μαμαλάκης, καταθέτει την εμπειρία του από το ΚΕΘΕΑ, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

«Οι θεραπευτές δούλευαν νυχθημερόν, γιατί είναι άλλο η αποτοξίνωση που μπορεί να γίνει σε λίγες ημέρες και άλλο η απεξάρτηση του μυαλού και της ψυχής που χρειάζεται χρόνια» εξηγεί.

«Η ψυχή μου σπαράζει και μου λείπει αυτό το πράγμα πολύ», εξομολογείται ο διάσημος σεφ και θυμάται όσα δημιούργησε με τις κρατούμενες στην φυλακή.

«Δε μπορείς να φανταστείς τι φτιάξαμε. Ένα βιβλίο με συνταγές και φωτογραφίες από όλες τις φυλακές που συμμετείχαν στο σχέδιο, και το βγάλαμε ‘Συνταγές Εντός’. Μαζέψαμε συνταγές από πολλές χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι κρατούμενες. Τις παρακάλεσα να μου πουν γιατί διάλεξαν τις συγκεκριμένες συνταγές. Αν, λοιπόν, κάποιος πάρει αυτό το βιβλίο και διαβάσει τους προλόγους τους, θα συγκλονιστεί. Θα καταλάβει πώς ήταν η ζωή τους, γιατί κύλησαν και γιατί επέλεξαν αυτή την συνταγή για συναισθηματικούς λόγους».  

Ατελείωτες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις με τις κρατούμενες, όπως η εικονική εταιρία και το εστιατόριο που έστησαν μαζί με τον Ηλία Μαμαλάκη μέσα στις φυλακές. Αλλά και οι δράσεις των γυναικών σε άλλους τομείς «Το ωραιότερο θεατρικό έργο στην ζωή μου το έχω δει μέσα στην φυλακή, όταν με τη βοήθεια μιας εθελόντριας θεατρολόγου ανέβασαν ‘Το ψέμα’ του Κοκτώ», θυμάται και δεν κρύβει την ανησυχία του.

«Λυπάμαι πολύ για αυτά που συμβαίνουν. Ας πούμε ότι για πολιτικούς λόγους καταργήθηκε το προηγούμενο ΔΣ. Το καινούργιο ΔΣ πάει να καταστρέψει το έργο. Δεν μιλάει πια για απεξάρτηση, μιλάει για μείωση βλάβης. Πάρτο όπως θες, αλλά η πρόβλεψή μου είναι ότι κάποια στιγμή το ΚΕΘΕΑ θα απορροφηθεί από άλλους φορείς και θα εξαφανιστεί».

Απλά αλλά συγκλονιστικά, συνοψίζει την εμπειρία του από τα 10 χρόνια προσφοράς του στο ΚΕΘΕΑ, «την πιο καλή μου περίοδο» όπως λέει.

«Αυτά τα παιδιά που κυλήσανε στα ναρκωτικά είναι τα μόνα που δεν φταίνε. Είναι η κοινωνία» υπογραμμίζει. «Η ψυχή μου σπαράζει και μου λείπει αυτό το πράγμα πολύ» παραδέχεται, για να καταλήξει «Αν επανέλθει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ δε θα ξαναβάλω ποτέ υποψηφιότητα για το ΔΣ, αλλά θα επανέλθω ως εθελοντής και θα έχω τον χρόνο να ξαναρχίσω αυτό το πράγμα που έκανε τόσο καλό και σε εμένα».

avgi.gr/