Βίαιη ισραηλινή καταστολή στην πλατεία Al Aqsa της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ

 

Βίαιη ισραηλινή καταστολή στην πλατεία Al Aqsa της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ

Περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τη βίαιη ισραηλινή καταστολή στην πλατεία Al Aqsa της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ
Οι σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν την επίθεση εναντίον του τζαμιού Al-Aqsa στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ από το πρωί της Δευτέρας, και μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι της Ιερουσαλήμ έχουν τραυματιστεί, πολλές από τις περιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές.

Την Δευτέρα, οι σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής μπήκαν στην οροφή της αίθουσας προσευχής Al-Qibli στο τζαμί Al-Aqsa, όπου αρκετοί ελεύθεροι σκοπευτές των κατοχικών Ισραηλινών δυνάμεων  απλώθηκαν στις στέγες του τζαμιού Al-Aqsa και σε γειτονικά κτίρια.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν επίσης στο γραφείο διοίκησης του τζαμιού Al-Aqsa και στην κλινική του τζαμιού, καταστρέφοντας και συλλαμβάνοντας αξιωματούχους και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν τους τραυματίες.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=alerta_gr&dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1391755814759800836&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.alerta.gr%2Farchives%2F18378&sessionId=8dbc3e4926141eb7f046b4d297a5062407547e1d&siteScreenName=alerta_gr&theme=light&widgetsVersion=82e1070%3A1619632193066&width=550px

Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με βίαιες συγκρούσεις στο αίθριο των τζαμιών, στην κατεχόμενη πόλη, όπου μεγάλες ομάδες Παλαιστινίων διασκορπίστηκαν νωρίς από τους Ισραηλινούς πράκτορες κατοχής, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ρουκέτες, λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα. Η βάναυση καταστολή προκάλεσε περισσότερους από 300 τραυματισμούς σε μερικές ώρες. Η καταστολή συνεχίζεται!

πηγή: Palestina Libre y Palestina Hoy

Το Ισραήλ ξεκινά αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά από επιθέσεις πυραύλων της Χαμάς

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα ώς απάντηση σε ρουκέτες   παλαιστινιακών ομάδων που έπληξαν το  Ισραήλ

Οι επιθέσεις με πυραύλους ξεκίνησαν λίγα μόλις λεπτά μετά την περάτωση ενός τελεσίγραφου που εκδόθηκε από τη Χαμάς ώστε το Ισραήλ να αποσύρει δυνάμεις ασφαλείας από το συγκρότημα της Ιερουσαλήμ που φιλοξενεί το τζαμί al-Aqsa όσο και από τη γειτονιά Sheikh Jarrah της Παλιάς Πόλης.

Οι δύο τοποθεσίες αποτέλεσαν τη σκηνή ολοένα και πιο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και των Παλαιστινίων .

Ο θυμός μεγαλώνει για εβδομάδες μεταξύ των Παλαιστινίων λόγο ότι  ένα ισραηλινό δικαστήριο έχει καθυστερήσει έως τώρα να αποφασίσει εάν οι αρχές ήταν σε θέση να εκδιώξουν δεκάδες Παλαιστινίους από τη γειτονιά του Σεΐχ Τζαρά και να δώσουν τα σπίτια τους σε Εβραίους εποίκους

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για το πρώτο κύμα πυραύλων σε δήλωση που ανέφερε ότι χτύπησε την Ιερουσαλήμ ως απάντηση στα «εγκλήματα και τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Ιερή Πόλη και την παρενόχληση του λαού μας στο Σέιχ Τζαρά και στο τζαμί αλ-Άκσα».

«Αυτό είναι ένα μήνυμα που ο εχθρός πρέπει να καταλάβει καλά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος. Η Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει ξεκινήσει τις δικές της επιθέσεις πυραύλων.

Οι αυξανόμενες εντάσεις ακολούθησαν τις πιο σοβαρές συγκρούσεις στην πόλη από το 2017.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και αρκετές δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες ημέρες σε συγκρούσεις εντός και γύρω από την Παλιά Πόλη, συμπεριλαμβανομένης της ιερής ένωσης, η οποία είναι γνωστή στους Εβραίους ως Όρος του Ναού και στους Μουσουλμάνους ως το Ευγενές Άδυτο – ή στο Χαράμ αλ-Σαρίφ .

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη, οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται μια αυξανόμενη απειλή από τους εποίκους που έχουν επιδιώξει να επεκτείνουν την εβραϊκή παρουσία εκεί μέσω της αγοράς σπιτιών, της κατασκευής κτιρίων και δικαστικών εξώσεων, όπως στην περίπτωση του Σεΐχ Τζαρά.

Ο Nabeel al-Kurd, ένας 77χρονος, του οποίου η οικογένεια αντιμετωπίζει να χάσει το σπίτι του, δήλωσε ότι οι εξώσεις είναι η ρατσιστική προσπάθεια «εκδίωξης Παλαιστινίων και αντικατάστασής τους με εποίκους».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, οι Εβραίοι που μπορούν να αποδείξουν με έναν τίτλο πριν από τον πόλεμο του 1948 που συνόδευε τη δημιουργία της χώρας, μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην Ιερουσαλήμ . Εκατοντάδες χιλιάδες Άραβες εκτοπίστηκαν στην ίδια σύγκρουση, αλλά δεν υπάρχει παρόμοιος νόμος για τους Παλαιστινίους που έχασαν τα σπίτια τους στην πόλη.