Διαδηλώσεις μέσα στο Ισραήλ ενάντια στις φονικές επιδρομές και τους εκτοπισμούς στην Παλαιστίνη

Το Hadash — Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα – μαζί με άλλες οργανώσεις φοιτητών, γυναικών, διανοουμένων, οργανώνουν συνέχεια από την Τρίτη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαιτώντας να σταματήσουν οι φονικές επιθέσεις στη Γάζα και να τερματιστεί η ισραηλίτικη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Κάτω από το σύνθημα «Τώρα περισσότερο από ποτέ — εβραϊκή-αραβική συνεργασία», διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος Λικούντ και απαίτησαν «Να σταματήστε τον πόλεμο στην Γάζα» — «Οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν αξία».

Στην ανακοίνωση του το Hadash τονίζει:

«Ζούμε δύσκολες και σκληρές στιγμές. Ραγίζει η καρδιά μας όταν ακούμε τις τρομερές ειδήσεις για θύματα, τραυματίες και νεκρούς, στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Μπροστά στις αιματηρές επιθέσεις με ρουκέτες σε όλη τη χώρα, στις επιθέσεις στη Γάζα και το κύμα βίας που πλημμυρίζει τη χώρα υπάρχουν και ακούγονται πολλές φωνές που απαιτούν να σβήσει η φωτιά που σκοτώνει αθώους και γεννάει οργή, απογοήτευση και απελπισία στους λαούς.

Οι θύελλες που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση του Νετανιάχου και έπληξαν την Ιερουσαλήμ, χτυπούν τους διαμαρτυρόμενους και εκτοπίζουν οικογένειες, βάζουν φωτιά στη χώρα και επιτρέπουν βίαιες φασιστικές συμμορίες να ξεφυτρώνουν αδιάκοπα.

Σήμερα η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: εβραϊκή –αραβική συνεργασία. Τώρα περισσότερο από ποτέ ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς που μας απειλεί είναι η αλληλεγγύη, είναι να σταθούμε όλοι μαζί όρθιοι σε έναν εβραϊκόᾱραβιξό αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, το μίσος και τη βία.

Ελάτε μαζί μας να διαδηλώσουμε σε όλη τη χώρα, υπέρ της αλληλεγγύης και της συνεργασίας και κατά της φωτιάς, της βίας και του ρατσισμού».

Σε δήλωση για την κλιμάκωση της επιθετικότητας από την κυβέρνηση του Ισραήλ το  Hadash τονίζει:

«Ανησυχούμε για την επιδείνωση της κατάστασης και την εκτράχυνση της βίας. Αντιτασσόμαστε σε κάθε τραυματισμό αθώων πολιτών και ζητάμε να μείνουν έξω από τον κύκλο της βίας και των εχθροπραξιών.

Προειδοποιήσαμε επανειλημμένα ότι ο Νετανιάχου θα βάλει φωτιά στην περιοχή για να διατηρήσει την εξουσία του, και αυτό συνέβη. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις διαδηλώσεις και πιστεύουμε στο βασικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Υποστηρίζουμε τις κοινές διαδηλώσεις για Εβραίους και Άραβες, ενάντια στην κατοχή και την επίθεση στη Γάζα, στεκόμαστε αποφασιστικά ενάντια σε κάθε προσπάθεια λυντσαρίσματος, καταστροφής και καύσης περιουσιών και ναών, ενάντια σε κάθε βιαιοπραγία κατά πολιτών, Εβραίων και Αράβων.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νετανιάχου καίει την επικράτεια, βομβαρδίζει τη Γάζα και στέλνει τους πολίτες του Ισραήλ σε καταφύγια. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διατηρηθεί στην εξουσία, ο Νετανιάχου μας σέρνει σε έναν επικίνδυνο πόλεμο, που θα επιφέρει μόνο την καταστροφή, την καταστροφή και τον θάνατο και για τα δύο έθνη.

Απαιτούμε να σταματήσει η κλιμάκωση. Απαιτούμε να σταματήσει η φωτιά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε όλη τη χώρα ενάντια στην κατοχή και ενάντια στη βία, για πραγματική και δίκαιη ειρήνη».

Εκδηλώσεις – διαδηλώσεις

Οι Άραβες και Εβραίοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα (Πέμπτη) σε διαδήλωση για την συνύπαρξη και ενάντια στη βία στην πλατεία μπροστά από το Knesset, που διοργανώθηκε από το Φόρουμ των Σχολείων.

Την ίδια ώρα άλλοι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Επαρχιακό Δικαστήριο στην πόλη του Λοντ.

Διαδηλωτές κατά της βίας , την ίδια ώρα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Moshavot στο νότιο Τελ Αβίβ και στο Habima του Τελ Αβίβ

Το κίνημα Standing Together οργάνωσε εκδηλώσεις «Εβραϊκής-Αραβικής στάσης ενάντια στη βία και την κλιμάκωση», σε πόλεις, περιοχές και διασταυρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Χάιφα, στο Κέντρο Horev, Εβραίοι και οι Άραβες στάθηκαν μαζί, ζητώντας ηρεμία και συμφιλίωση με σύνθημα “Το κοινό μας σπίτι καίγεται και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι.”

Μετά τις διαδηλώσεις, ακροδεξιές φασιστικές οργανώσεις εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του αραβικού πληθυσμού της Ράμλα και του Λοντ, όπου έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος κάτοικος του Λοντ και σημειώθηκαν άλλοι τραυματισμοί.

Σε διάφορες πόλεις η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών.

Και σήμερα, Παρασκευή, έχουν αναγγελθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, που οργανώνουν το μέτωπο  Hadash και άλλες αριστερές οργανώσεις.

Το  Hadash (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα) ιδρύθηκε από το Ισραηλινό Κομμουνιστικό Κόμμα (Maki), το οποίο εκπροσωπήθηκε στο πρώτο Knesset, και είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά κινήματα, σταθερά προσανατολισμένο στην εβραϊκή-αραβική συνύπαρξη και συνεργασία, στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ