Ισραηλινοί κομμουνιστές και αριστεροί: Σταματήστε τον πόλεμο στην Γάζα

idcommunism 

Μετά από πρόσκληση του Hadash – του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα-  καθώς και άλλων ομάδων και οργανώσεων υπέρ της ειρήνης, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη και την Τετάρτη σε ολόκληρο το Ισραήλ, απαιτώντας τον τερματισμό του βομβαρδισμού στη Γάζα. 

Στο Τελ Αβίβ, με το σύνθημα «Σταματήστε τη φωτιά», οι αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του κόμματος Likud και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός.
Στην Ιερουσαλήμ, οι διαδηλωτές βάδισαν στην πλατεία Σιών, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν βίαια και συνελήφθη μια νεαρή γυναίκα.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη λεωφόρο Ben Gurion της Χάιφα. 

Πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στις αραβικές περιοχές και σε κοινές πόλεις ενάντια στη βίαιη καταστολή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ενάντια στις στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα.
Στην Jaffa, τη Ramla και τη Lod, εκατοντάδες Άραβες κάτοικοι διαδήλωσαν κατά της κατοχής. 

Μετά τις διαδηλώσεις, οι δεξιοί κακοποιοί ξεκίνησαν επιθέσεις εναντίον του αραβικού πληθυσμού στη Ράμλα και το Λοντ και πυροβόλησαν τον Μας Χάσσον, έναν 25χρονο κάτοικο του Λοντ.
Ένας άλλος 20χρονος κάτοικος τραυματίστηκε μέτρια και δεκάδες Άραβες διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία. 

Δεκαπέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Ραχάτ, ενώ 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Τελ Σεβά και στο Σεγκέφ Σαλόμ.
Στην Umm al-Fahm, αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν μετά από διαδήλωση. 

Σε μια δήλωση για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Hadash επισημαίνει: 

«Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να διατηρηθεί η εξουσία, ο Νετανιάχου μας σύρει σε έναν επικίνδυνο πόλεμο που θα προκαλέσει όλεθρο στους δύο λαούς. Ο πόλεμος θα φέρει μόνο περισσότερους θανάτους, πόνο και πόνο. Απαιτούμε τον τερματισμό της κλιμάκωσης. Απαιτούμε τον τερματισμό της φωτιάς. Απαιτούμε τη μόνη λύση στην κατάσταση. Το τέλος της κατοχής, το τέλος της πολιορκίας της Γάζας και η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους παράλληλα με το Ισραήλ, του οποίου η πρωτεύουσα είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ «. 

«Ανησυχούμε για την επιδείνωση της κατάστασης και την κλιμάκωση σε βία. Αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε βλάβη σε αθώους πολίτες και ζητούμε να κρατηθούν έξω από τον κύκλο βίας και εχθρότητας. Προειδοποιήσαμε ξανά και ξανά ότι ο Νετανιάχου θα έβαζε φωτιά την περιοχή για να διατηρήσει τον κανόνα του, και εδώ συνέβη. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις διαδηλώσεις, και πιστεύουμε στο βασικό δικαίωμα διαμαρτυρίας «, αναφέρει η δήλωση του Hadash.