ASSANGE, ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

του Alberto Capece (παρμένο από https://ilsimplicissimus2.com/)

ανάμεσα στα λόγια της Chelsea Manning και εκείνα του Sigurdur Thordarson στην Bottegadelbarbieri δεν έχουμε αμφιβολίες σχετικά με το ποια είναι αξιόπιστα – FM

Ανατριχιάζω όταν ακούω να μιλούν για την αγγλοσαξονική δημοσιογραφία ως είδος άστρου κομήτη της πληροφόρησης. Ήδη όλες οι φράσεις με έκαναν να νιώθω ντροπή, αλλά μετά αυτές που ειπώθηκαν από εκείνους που δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία μου προκαλούν μια κρίση απόρριψης: η αγγλοσαξονική δημοσιογραφία για αυτούς που είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν συχνά ήταν πάντα χείριστη όπως πολλά άλλα διάσημα πράγματα ενός αυτοκρατορικού κόσμου που έχει επιβάλει τις χειρότερες πλευρές του ως αριστεία. Ο μύθος της αγγλοσαξονικής δημοσιογραφίας προέρχεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από την τυπική σχολαστικότητα με την οποία υποδεικνύονται οι περιστάσεις, οι λεπτομέρειες ενός γεγονότος, πράγμα που κατά κάποια έννοια του επιτρέπει να παραμορφώνεται και να χειραγωγείται κατά βούληση στην πεποίθηση, ωστόσο, ότι ήταν αντικειμενικό. Εάν ο δημοσιογράφος Mark Twain έγραφε ότι «ο δημοσιογράφος διακρίνει το αληθινό από το ψεύτικο και δημοσιεύει το ψευδές» (στην πραγματικότητα αναφέρεται εδώ, αν και όχι πάνω απ’ όλα στον εκδότη), πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγα δεν είναι τόσο μεροληπτικά και ψυχρά προκατειλημμένα στον αγγλοσαξονικό τύπο. Είναι όταν γράφονται, αλλά επίσης κι όταν δεν γράφονται: τις τελευταίες εβδομάδες, για παράδειγμα, υπήρξε πλήρης συσκότιση στον mainstream τύπο σχετικά με την αποκάλυψη της ισλανδικής εφημερίδας Stundin rivelazione del quotidiano islandese Stundin σύμφωνα με την οποία μία από τις αγωγές των Ηπα εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ βασίστηκε σε ψευδορκία από τον κοινωνιοπαθή (διαγνωσμένο) και παιδικό κακοποιητή (καταδικασμένο) Sigurdur Thordarson.

Δεν υπήρξε κάποια κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, ούτε μια λέξη στους New York Times, Washington Post, CNN, NBC News, Fox News ή NPR, και μια διαδικτυακή αναζήτηση για «Assange» ή «Thordarson» δεν επισημαίνει κανένα άρθρο του mainstream της αγγλόσφαιρας ούτε καν όπως Verge, Wired ή Gizmodo. Ο Media Lens, που είναι ένας οργανισμός που ασχολείται με έρευνες σχετικές με την πληροφόρηση αναφέρει πως δεν έχει βρει “μια απλή αναφορά από κάποιο «σοβαρό» βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ή εφημερίδα », αν και σε έναν υγιή στο μυαλό κόσμο, οι αποκαλύψεις του Stundin θα ήταν πρωτοσέλιδα παντού, με μια εκτεταμένη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης στο BBC News στο Six and Ten, ITV News, Channel 4 News, άρθρα στην πρώτη σελίδα στους Times, Telegraph, Guardian και άλλα”. Και ο αυστραλός δημοσιογράφος John Pilger έγραψε στο twitter, ha twittato : “Αφού ηγήθηκε της δίωξης του Τζούλιαν Ασάνζ, ο «ελεύθερος τύπος» σιωπά ομοιόμορφα στις εντυπωσιακές ειδήσεις ότι η υπόθεση εναντίον του Ασάνζ απέτυχε. Ντροπή σε όλους τους συναδέλφους μου δημοσιογράφους”.

Αυτή η σιωπή συνδέεται με την εξίσου απόλυτη σιωπή γύρω από επίσημα έγγραφα που κατέστησαν γνωστά το 2019 από την Wikileaks σχετικά με τις αναφορές των πληροφοριοδοτών της Οργάνωσης για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OPCW) από τις οποίες προκύπτει ότι η ηγεσία του οργανισμού είχε παραβιάσει ενεργά τις έρευνες manomesso le indagini σχετικά με μια φερόμενη επίθεση με αέριο χλώριο στη Ντούμα, στη Συρία το 2018 για να υποστηρίξει την αφήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης κατά του Assad. Ένας δημοσιογράφος του Newsweek παραιτήθηκε από τη θέση του κατά τη διάρκεια αυτής της σκανδαλώδους πραγματικής λογοκρισίας και δημοσίευσε τα email pubblicato le email των εκδοτών του που του απαγόρευαν να καλύψει τις ειδήσεις με την αιτιολογία ότι κανένα άλλο σημαντικό κέντρο ειδήσεων δεν είχε αναφερθεί σε αυτό. Και πέρυσι ο Stephen L Miller του The Spectator περιέγραψε πώς δημιουργήθηκε η συναίνεση  descritto come si sia formato il consenso  μεταξύ του mainstream Τύπου μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον το 2016 σύμφωνα με την οποία είναι ηθικό τους καθήκον να είναι ακριτικοί απέναντι στην αντίπαλο του Τραμπ και να καταστέλλουν κάθε νέο που θα μπορούσε να τους ωφελήσει. Είναι πολύ προφανές ότι όταν η ιδέα η πληροφόρηση νομιμοποιηθεί, όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να καταστείλει τα πραγματικά και αξιοσημείωτα νέα για την προστασία μιας πολιτικής ατζέντας, φτάσαμε στην ανοιχτή θάλασσα της προπαγάνδας.

Σε τελική ανάλυση, μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας στην οποία κανένα maistream media σε ολόκληρη τη Δύση δεν έχει γράψει ούτε μια γραμμή αλήθειας, προτιμώντας να αποθαρρύνεται σε μια βαρετή και απατηλή δουλοπρεπή αφήγηση ανοησίας, σαφώς ψευδών δεδομένων, παράλογων διατριβών και διφορούμενων εννοιών, η σιωπή για την υπόθεση Assange και η απόδειξη των ψευδών κατηγοριών χάρη στις οποίες βασανίζεται είναι σχεδόν ένα φυσικό γεγονός, τουλάχιστον έως ότου αυτές οι πληροφορίες στρατοπέδου συγκέντρωσης καταστραφούν με τη σειρά τους επειδή πλέον άχρηστες στα αφεντικά που έχει τόσο επιμελώς υπηρετήσει.

da qui από εδώ

La Bottega del Barbieri