Τζένη Καρέζη. H αγωνίστρια ηθοποιός. Πέθανε σαν σήμερα το 1992

Της  Αργυρώς Κραββαρίτη

Σαν σήμερα στις 27 του Ιούλη 1992 άφησε πρόωρα την τελευταία της πνοή, μια αγωνίστρια και μεγάλη ηθοποιός, η Τζένη Καρέζη.

To πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Καρπούζη

Το 1951 περνά τις εξετάσεις και εισάγεται στην Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, από την οποία αποφοιτά το 1954.

Τον Οκτώβριο του 1954 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο, στο έργο «Ωραία Ελένη», δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο. Σχεδόν ταυτόχρονα, το 1955 εμφανίζεται και στην πρώτη κινηματογραφική της ταινία, σαν πρωταγωνίστρια μάλιστα, στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο.

Τα ωραιότερα πράσινα μάτια του ελληνικού σινεμά. Ένα μουτράκι άλλοτε μελαγχολικό κι άλλοτε χαμογελαστό, ένα ταλέντο δραματικό και κωμικό, άλλοτε μοιραία κι άλλοτε παιχνιδιάρα, η Καρέζη ασκούσε μια υποβλητική μαγεία και μια αιθέρια αίγλη στο κοινό που τη λάτρεψε.

«Όταν πρωτοβγήκα στο θέατρο είχα όλες τις προϋποθέσεις να μη με «γνωρίσω» ποτέ. Έγινα διάσημη μέσα σε μια βραδιά, ένα μήνα μετά τις εξετάσεις μου στη Σχολή του Εθνικού. Ήμουνα πολύ μικρή, με πολύ ταλέντο – τουλάχιστον έτσι έλεγαν όλοι – και πολύ νόστιμη. Δηλαδή είχα όλα τα φόντα για να μ΄αγκαλιάσει η επιτυχία θανάσιμα. Όπως κι έγινε. Μόνο που στάθηκα τυχερή. Γιατί τον κίνδυνο τον κατάλαβα αμέσως. Κι αν δεν κατόρθωσα να τον πολεμήσω από την πρώτη στιγμή, τον είχα πάντα υπόψη μου. Γιατί κακά τα ψέματα. Στο χώρο μας το πιο δύσκολο δεν είναι ν΄αντέξεις την αποτυχία, είναι ν’ αντέξεις την επιτυχία.Και μάλιστα όταν έρθει τόσο νωρίς και τόσο απλόχερα. Κινδυνεύεις να χάσεις τον εαυτό σου, κι εγώ αυτό τον σκόπελο τον απέφυγα. Αναζήτησα τον εαυτό μου. Τον βρήκα.

Αναζήτησα την ουσιαστική ανθρώπινη σχέση. Τη βρήκα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ