Κύπρος: Φασιστοειδή βανδάλισαν το μνημείο του Χοσέ Μαρτί στη Λευκωσία

jose marti nicosia

Τον βανδαλισμό από θρασύδειλα φασιστοειδή του μνημείου του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί στη Λευκωσία καταδικάζει σε ανακοίνωσή του ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, καλώντας την κυπριακή αστυνομία να μεριμνήσει για την σύλληψη των δραστών.

Στην ανακοίνωσή του ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος αναφέρει τα εξής:

Ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας καταδικάζει με αποτροπιασμό το βανδαλισμό του μνημείου του Χοσέ Μαρτί στη Λευκωσία. Το μνημείο του εθνικού ήρωα και ποιητή της Κούβας βανδαλίστηκε με την αναγραφή ναζιστικής σβάστικας και μαύρο σπρέι. Είναι προφανές ότι οι δράστες είναι θρασύδειλα φασιστοειδή που με την ενέργεια τους προσβάλλουν τη χώρα και το λαό μας.

Ο Χοσέ Μαρτί, εθνικός ποιητής και ήρωας της Κούβας, αποτελεί σύμβολο του αγώνα της Κούβας για την ανεξαρτησία από την ισπανική αποικιοκρατία, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκε σε μάχη. Το μνημείο του Χοσέ Μαρτί ανεγέρθηκε το 2007 στη Λευκωσία και αποτέλεσε μια ανταπόκριση εκτίμησης της Κύπρου προς την Κούβα, η οποία το 2005 εγκαινίασε στην Αβάνα τον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στην πίσω όψη του μνημείου του Χοσέ Μαρτί μάλιστα, αναγράφονται λόγια του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για την οικουμενική ακτινοβολία του Κουβανού ήρωα. Τα δύο μνημεία αποτελούν σύμβολα φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στον κυπριακό και τον κουβανικό λαό. Το γεγονός ότι οι φασίστες τραμπούκοι ενοχλούνται από την Κούβα και την κυπροκουβανική φιλία επιβεβαιώνει τον πραγματικό χαρακτήρα που έχει η πολεμική ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

Ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας καλεί το Δήμο Λευκωσίας να μεριμνήσει το ταχύτερο δυνατόν για την αποκατάσταση του μνημείου και ταυτόχρονα, καλεί τις αστυνομικές αρχές να ενεργήσουν για τον εντοπισμό των δραστών.