Το «Γελαστό Παιδί» του Μίκη Θεοδωράκη ήταν Ιρλανδός ήρωας που οργάνωσε την επανάσταση στην Ιρλανδία και επικηρύχθηκε από τους Άγγλους

Το τραγούδι «Το Γελαστό παιδί» ακούστηκε στην παράσταση που ανέβηκε τον Απρίλιο του 1962 στην Αθήνα «Ένας Όμηρος»του ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπίαν

Το τραγούδι “Το Γελαστό παιδί” ακούστηκε στην παράσταση που ανέβηκε τον Απρίλιο του 1962 στην Αθήνα «Ένας Όμηρος»του ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπίαν. 

Ο Βασίλης Ρώτας μετέφρασε στίχους του Μπίαν και ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γράψει τη μουσική. Το τραγούδι σημείωσε τεράστια επιτυχία και έλαβε πολιτική χροιά.   Συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “Μαγική Πόλις” που κυκλοφόρησε το 1963 και το ερμήνευσε πρώτη η Ντόρα Γιαννακοπούλου.

“Ήταν πρωί του Αυγούστου κοντά στη ροδαυγή
βγήκα να πάρω αέρα στην ανθισμένη γη
βλέπω μια κόρη κλαίει σπαραχτικά θρηνεί
σπάσε καρδιά μου εχάθη το γελαστό παιδί”

Το “γελαστό παιδί” ήταν ο θρυλικός Ιρλανδός επαναστάτης Μάικλ Τζέιμς Κόλινς που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από τους Άγγλους και δολοφονήθηκε μυστηριωδώς σε ηλικία 32 ετών.

https://2aab01482a3aa6851aa4486bdca84fa7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlhttps://2aab01482a3aa6851aa4486bdca84fa7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ο Κόλινς είχε γεννηθεί το 1890 και είχε μεγαλώσει σε μια πολύτεκνη οικογένεια στην κατεχόμενη από τους Άγγλους Ιρλανδία. Ο πατέρας του ήταν μέλος μιας μυστικής οργάνωσης για την απελευθέρωση της Ιρλανδίας και ο Κόλινς ονειρευόταν από μικρό παιδί ήταν την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού.  Έφηβος ακόμη, εργαζόταν ως ταχυδρόμος στο Λονδίνο και αργότερα σπούδασε Νομικά και εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στο Δουβλίνο.

Έγινε μέλος στη μυστική οργάνωση «Ιρλανδική Ρεπουμπλικανική Αδελφότητα» (IRB), που μαχόταν για την απελευθέρωση της Ιρλανδίας και συμμετείχε στην «Εξέγερση του Πάσχα» που ήταν ο προπομπός της ανεξαρτησίας. Τότε, Ιρλανδοί αυτονομιστές κατέλαβαν κτίρια στο Δουβλίνο και εξεγέρθηκαν κατά των Βρετανών. Ακολούθησαν μάχες με τα βρετανικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2.000 πολίτες. Ο Κόλινς συνελήφθη μαζί με χιλιάδες ακόμη Ιρλανδούς και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αγγλία.

Τον Δεκέμβριο του 1916 αφέθηκε ελεύθερος και πήρε μέρος στο κόμμα Σιν Φέιν που ήταν υπέρ της Ανεξαρτησίας και θριάμβευσε στις εκλογές του 1918. Στο Δουβλίνο το κόμμα Σιν Φέιν συγκρότησε προσωρινή κυβέρνηση και Εθνοσυνέλευση («Ντάιλ Έρεαν»), και ο Κόλινς ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ο αιρετός πρόεδρος Ίμον Ντε Βαλέρα και ο αντιπρόεδρος Άρθουρ Γκρίφιθ ήταν στη φυλακή. Υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών του κόμματος και σχεδίασε την απόδραση του Ντε Βαλέρα από τη φυλακή Λίνκολν. Αργότερα ανέλαβε χρέη Υπουργού Οικονομικών και διακρίθηκε για τις στρατιωτικές του ικανότητες στον Αγγλοϊρλανδικό Πόλεμο.

Ήταν επικεφαλής των αντάρτικων ομάδων που εξαπέλυαν επιθέσεις στους Βρετανούς και ήταν πίσω από το επαναστατικό κίνημα στην Ιρλανδία. Για τον λόγο αυτό επικηρύχτηκε από τους Βρετανούς με το ποσό των 10.000 λιρών.

[inline_article order=”1″]

Το Ιούλιο του 1921, έλαβε τέλος ο Ιρλανδικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας καθώς η Άγγλοι ήρθαν σε συμφωνία με τους Γκρίφιθ και Κόλινς που εκπροσωπούσαν την Ιρλανδική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τη συνθήκη που υπογράφηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1921 οι Βρετανοί παραχωρούσαν στην Ιρλανδία καθεστώς αυτοκυβερνώμενης πολιτείας (dominion) με την επωνυμία Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος, στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Επίσης θα γινόταν διχοτόμηση της Ιρλανδίας σε βόρεια και νότια και θα ορκίζονταν πίστη στο αγγλικό στέμμα. Η συνθήκη ψηφίστηκε από την Ιρλανδική Συνέλευση με μικρή πλειοψηφία και ο Κόλινς ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού στην προσωρινή κυβέρνηση. Ωστόσο, οι Ιρλανδοί εθνικιστές θεωρούσαν απαράδεκτους τους όρους ανακωχής με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

Στις 22 Αυγούστου 1922 ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στο δυτικό Κορκ, επισκέφτηκε μια παμπ, όπου Ιρλανδοί που ήταν κατά της συνθήκης τον αναγνώρισαν και του έστησαν ενέδρα. Ο Κόλινς πυροβολήθηκε στο κεφάλι και έπεσε νεκρός στο έδαφος. Ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε ήταν ο Denis “Sonny” O’Neill, πρώην ελεύθερος σκοπευτής του βρετανικού στρατού που είχε ταχθεί κατά της συνθήκης. Ο θάνατος του είναι μια μαύρη σελίδα της ιρλανδικής πολιτικής ιστορίας.

thecaller.gr/