Ασάφεια ως προς το πού θα ταφεί ο Μίκης – Δεν πρέπει να παραβιαστεί η επιθυμία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη πού θα ταφεί ο μεγάλος μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης. Οι λεπτομέρειες για τον τόπο της ταφής δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα – θα γίνει είτε στο Γαλατά Χανίων όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, είτε στο Βραχάτι Κορινθίας, μετά από πομπή, όπως φέρεται να σκέφτεται η κόρη του, Μαργαρίτα, προκειμένου να είναι κοντά και να τον επισκέπτεται η ίδια και η μητέρα της, η 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαργαρίτα θα ήθελε να γίνει εκταφή σε τρία χρόνια και τότε να ταφεί οριστικά στα Χανιά.

Προφανέστατα έχει δικαίωμα και λόγο η οικογένεια για τα της κηδείας του Μίκη, όπως κάθε οικογένεια για το δικό της άνθρωπο. Πάνω απ’ όλα όμως είναι επιθυμία του Μίκη. Ό,τι ιερότερο η τελευταία επιθυμία του αποθανόντα η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Ο Μίκης όσο ήταν ζωντανός, φρόντισε να διασφαλίσει ότι θα γίνει σεβαστή η επιθυμία του. Προς τούτο η επικοινωνία και η επιστολή στον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Και αυτή δεν ήταν η μόνη ενέργεια που έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Όπως είμαστε σε θέση να ξέρουμε, για το συγκεκριμένο θέμα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φροντίσει να υπάρξει και νομοθετική κατοχύρωση ώστε να μην τεθεί θέμα αμφισβήτησης της τελευταίας του επιθυμίας.

Ο Μίκης μάλιστα, είχε αγοράσει τον τάφο του στο Γαλατά Χανίων.

Συγκεκριμένα, το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τη δημοσιογράφο και σύζυγο του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη, Νίτσα Λουλέ, και έμαθε ο πως «ο εμβληματικός Έλληνας μουσικοσυνθέτης έχει αγοράσει ακόμη και τον τάφο του στο χωριό του, τον Γαλατά Χανίων. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα το 1996, όταν και πέθανε ο αδελφός του Γιάννης Θεοδωράκης. Στην κηδεια του αδελφού του, ο συνθέτης είδε τον τάφο του αδελφού του και είπε χαρακτηριστικά ”Εγώ εδώ δε χωράω. Και όντως δε χωρούσε, γιατί το φέρετρο στριμώχτηκε κατά κάποιο τρόπο για να μπει. Και αγόρασε τάφο. Και το έκανε αυτό γιατί εκεί ήθελε να πάει. Ωστόσο ακόμη και τώρα, μολονότι η τελευταία του επιθυμία είναι καταγεγραμμένη, δεν ξέρουμε που θα γίνει η κηδεία”, αναφέρει η Νίτσα Λουλέ».

Και συνεχίζει το NEWS 24/7: «Την ίδια ώρα στην Κρήτη επικρατεί αναβρασμός για το γεγονός αυτό. Οι Κρητικοί μόλις έμαθαν το γεγονός αυτό, πιέζουν το ΚΚΕ στα τηλέφωνα ζητώντας από το κόμμα να επιληφθεί του θέματος και να γίνει πράξη η τελευταία επιθυμία του μουσικοσυνθέτη. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, προσπαθεί από την πλευρά του να βρει μία λύση στην Αθήνα, ώστε να ταφεί στο Πρώτο Νεκροταφείο, μήπως αυτό αποτελεί μία πιο συμβιβαστική λύση. “Ωστόσο”, σημειώνει η κ. Λουλέ, “ο Μίκης αν ήθελε να ταφεί στο Πρώτο Νεκροταφείο θα το είχε ζητήσει. Η επιθυμία του είναι άλλη, να πάει τον τόπο του, εκεί που είναι θαμμένος ο αδελφός και οι δύο του γονείς”».

thepressroom.gr