ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

Αποδίδει φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη που στάθηκε στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται

Από την βράβευση του Μ. Θεοδωράκη με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης «Λένιν»
Φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, αποδίδει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), σημειώνοντας ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης αγκαλιάστηκε από τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα όπως στην Παλαιστίνη, Κύπρο, Τουρκία, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και στην Κούβα».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 1983 κατά το 12ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, εξελέγη ως ένας από τους Αντιπροέδρους του. «Τα εκατομμύρια των αγωνιστών της ειρήνης και το ΠΣΕ θα θυμούνται τον Μίκη Θεοδωράκη και θα συνεχίσουν τον αγώνα του για τα ανεκπλήρωτα όνειρα και προσδοκίες για έναν κόσμο ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΣΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΣΕ:
«Σήμερα πολλά εκατομμύρια άνθρωποι θρηνούν τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που είχε αφιερώσει τη ζωή του στους δίκαιους αγώνες του λαού του στην Ελλάδα και σε πολλούς άλλους αγώνες των λαών στον κόσμο. Οι συνθέσεις του βασισμένες σε ποιήματα διάσημων Ελλήνων ποιητών καθώς και άλλων διεθνούς φήμης ποιητών, έφεραν εκατοντάδες τραγούδια κοντά στους λαούς, οι μελωδίες του συνόδευαν πορείες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες σε δεκάδες χώρες.
Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε στην ηλικία 96 ετών έχοντας συμμετάσχει στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά της ιταλικής και γερμανικής κατοχής τη δεκαετία του 1940, συνελήφθη και φυλακίστηκε πολλές φορές, εξορίστηκε σε στρατόπεδα απομόνωσης των ελληνικών νησιών και βασανίστηκε βαριά ως κομμουνιστής καλλιτέχνης και αγωνιστής. Η μουσική του έγινε γνωστή διεθνώς και ενέπνευσε το κίνημα κατά της στρατιωτικής χούντας από το 1967-1974 στην Ελλάδα. Ο Μίκης έγινε βουλευτής του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1980 και τον Ιούνιο του 1983 κατά το 12ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, εξελέγη ως ένας από τους Αντιπροέδρους του. Ο Μίκης Θεοδωράκης αγκαλιάστηκε από τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα όπως στην Παλαιστίνη, Κύπρο, Τουρκία, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και στην Κούβα. Για τα σπουδαίο έργο του, ο Μίκης βραβεύτηκε τον Μάιο του 1983 με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης “Λένιν”.
Λίγο πριν από την “αποχώρησή” του, ζήτησε σε επιστολή του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας (ΚΚΕ) να “φύγει από αυτόν τον κόσμο ως κομμουνιστής” δηλώνοντας ότι έζησε τις πιο σημαντικές και σπουδαίες στιγμές της ζωής του υπό τη σημαία του ΚΚΕ.
Τα εκατομμύρια των αγωνιστών της ειρήνης και το ΠΣΕ θα θυμούνται τον Μίκη Θεοδωράκη και θα συνεχίσουν τον αγώνα του για τα ανεκπλήρωτα όνειρα και προσδοκίες για έναν κόσμο ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το ΠΣΕ αποδίδει φόρο τιμής στη θρυλική μορφή του Μίκη Θεοδωράκη και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους αγαπημένους του!».

902.gr/