Πρέσβης της Κούβας: «Ο Μίκης θα ζεί για πάντα στις καρδιές των Κουβανών»

Με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διαχρονικά στήριζε την επανάσταση της Κούβας, η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα Zelmys María Domínguez Cortina έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Στην οικογένεια και τους φίλους του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη:

Αγαπητοί φίλοι,

Με μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του σπουδαίου μουσικού Μίκη Θεοδωράκη. Παρακαλώ δεχτείτε τα βαθύτατα μας συλλυπητήρια για την απώλεια αυτού του σπουδαίου ανθρώπου και φίλου της Κούβας.

Ο Μίκης ήταν επαναστάτης, στενός φίλος του Κουβανικού λαού, ιδιαίτερα του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο και του ηρωικού Αντάρτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Θυμόμαστε όταν ταξίδεψε στην Κούβα, την συνάντησή του με τον Φιντέλ, την υπέροχη συναυλία του στην Πλάζα ντε λα Κατεντράλ στην Αβάνα με το έργο του Κάντο Χενεράλ.

Με βαθιά συγκίνηση θυμόμαστε επίσης τα λόγια του όταν έφυγε ο Κομαντάντε (Φιντέλ), τότε που ο Μίκης έγραψε: «Αγαπητέ μου Φιντέλ, μας άφησες και αυτή είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου. Αθήνα, 26.11.2016».

Θυμόμαστε πάντοτε την υποστήριξή του για την Κουβανική Επανάσταση και παρότι ασθενής, στήριξε με την υπογραφή του το αίτημα για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Διεθνή Ταξιαρχία Henry Reeve των Κουβανών γιατρών.

Άνθρωποι σαν τον Μίκη Θεοδωράκη κουβαλούν μέσα τους ένα άσβεστο φως που λάμπει πέρα απ’ τον θάνατο, με τον ήχο της μουσικής του και την τεράστια σπουδαιότητα της ζωής και του έργου του.

Όπως ο Εθνικός μας Ήρωας Χοσέ Μαρτί είπε: «Ο θάνατος δεν είναι πραγματικός εφόσον το έργο της ζωής είναι καλώς καμωμένο» και ο Μίκης είχε ένα ξεχωριστό έργο καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

Ευχαριστούμε τον Μίκη για την φιλία του και την αλληλεγγύη με τον Κουβανικό λαό, ο οποίος τον αγάπησε σαν παιδί του.

Επαναλαμβάνω τα συλλυπητήρια μας και σας διαβεβαιώ ότι ο Μίκης θα ζεί για πάντα στις καρδιές των Κουβανών.

Zelmys María Domínguez Cortina,

Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας»

rosa.gr