Η Cia εξακολουθεί να λογοκρίνει έγγραφα που έχουν αποχαραχτηριστεί γιά το πραξικόπημα στη Χιλή

Αν και έχουν τα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών από την περίοδο 1973 για το  πραξικόπημα στη Χιλή  αποχαρακτηρίστηκαν από το 1999, η CIA συνεχίζει να τά λογοκρίνει.

reuters_allende-jpg_1718483346

Η CIA συνεχίζει να αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή της στο  πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973 πραξικόπημα που οδήγησε στο θάνατο τον  πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή, ενώ επιβάλλεται δικτατορία, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από το Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας.

Στη λίστα των δημοσιευμένων εγγράφων, το τμήμα που αφορά τη Χιλή λογοκρίνεται. οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών δίνονται  καθημερινά στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ειδικά  3 ημέρες πριν από το θάνατο του Αλιέντε, και αυτό το έγγραφο εξακολουθεί η cia να το λογοκρίνει.

Σύμφωνα με τον Peter Kornbluh, διευθυντή του Χιλιανού αρχείου πληροφοριών  , η λογοκρισία για το θέμα αυτό δεν έχει κανένα νόημα, δεδομένου ότι η υπηρεσία πληροφοριών έχει αναγνωρίσει επισήμως την εμπλοκή της στο πραξικόπημα

chile_cia-jpg_1085591094

 Η CIA προσπαθεί να απολκρύψει πώς ο Νίξον γνώριζε για το πραξικόπημα και είχε  επαφές με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς στη Χιλή

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τρεις ημέρες πριν από το πραξικόπημα, και την ημέρα του πραξικοπήματος, η CIA έδωσε Νίξον έκθεση πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο των ενεργειών στο εσωτερικό της Χιλής στρατιωτικών να ανατρέψουν τον πρόεδρο Allende

Σε ένα έγγραφο, ένας πράκτορας της CIA στο Σαντιάγο ονόματι  Jack Devine προσδιορίζει την νέα ημερομηνία του  προγραμματισμένου  πραξικοπήματος  για την επόμενη μέρα, στις 11 Σεπτεμβρίου, και επιβεβαιώνει πώς οι  τρείς κλάδοι των χιλιανών ενόπλων δυνάμεων μαζί με την αστυνομία «συμμετέχουν σε αυτή τη δράση.»

Οι ίδιες πηγές της CIA  αναφέρουν ότι ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος αργότερα θα γίνει δικτάτορας με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ήταν σε επικοινωνία με Air Force Γενική Gustavo Leigh για το σχέδιο πραξικοπήματος. Η Πολεμική Αεροπορία θα βομβαρδίσουν αργότερα το La Moneda (προεδρικό μέγαρο), όπου  είχε καταφύτει ο Αλιέντε  με  τους στενότερους συνεργάτες του στις 11 Σεπτεμβρίου

Η CIA δήλωσε στο Λευκό Οίκο ότι άνθρωπος κλειδί  στην προσπάθεια πραξικοπήματος θα ζητήσει την συνδρομή των  των ΗΠΑ σε περίπτωση που οι Χιλιανές ένοπλες δυνάμεις  συναντήσουν αντίσταση σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ο Peter Kornbluh είπε ότι  θα ασκήσει πιέσεις  για τηδημοσίευση των λογοκριμένων πληροφοριών.τών εγγράφων που αφορούν αποκλειστικά τη Χιλή και εάν ο Νίξον γνώριζε.

Ο κόσμος  έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί την  ιστορική αλήθεια εκείνης της εποχής

telesurtv.net

Μετάφραση-απόδοση @Lefteria