Η Τσιάπας στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου

Η Τσιάπας στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου

Η Τσιάπας στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου

Πρώτον: Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, νωρίς το πρωί, ενώ η αεροπορική αντιπροσωπεία των Ζαπατίστα βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικού, μέλη της ORCAO – μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που υπηρετεί την κρατική κυβέρνηση της Τσιάπας – απήγαγαν τους συντρόφους Sebastián Nuñez Pérez και José Antonio Sánchez Juárez, αυτόνομες αρχές από το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης της Patria Nueva [Νέα Πατρίδα], Chiapas.

Το ORCAO είναι μια πολιτικοστρατιωτική οργάνωση με παραστρατιωτικά χαρακτηριστικά: έχουν στολές, εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά που αγοράζονται με χρήματα που λαμβάνουν από «κοινωνικά προγράμματα» που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Κρατούν μέρος των χρημάτων για τον εαυτό τους και χρησιμοποιούν μέρος τους για να αποπληρώσουν κυβερνητικούς αξιωματούχους επειδή ανέφεραν ότι [το ORCAO] συμμορφώνονται με τους όρους των κοινωνικών προγραμμάτων. Πυροβολούν την κοινότητα Ζαπατίστα του Μοϊσέ και Γκάντι κάθε βράδυ με αυτά τα όπλα.

Το EZLN περίμενε υπομονετικά καθώς όλες οι οδοι προς μια λύση επιχειρήθηκαν και εξαντλήθηκαν. Ενώ η κυβέρνηση της πολιτείας Τσιάπας προσπάθησε να σαμποτάρει και να εμποδίσει την ελευθερία για τους συντρόφους μας, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προοδευτική καθολική εκκλησία ήταν αυτές που έκαναν μια αντικειμενική αξιολόγηση του τι θα μπορούσε να συμβεί.

Δεύτερον: Οι σύντροφοι στερήθηκαν την ελευθερία τους για οκτώ ημέρες και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου 2021, χάρη στους ενορίτες ιερείς του San Cristóbal de las Casas και του Oxchuc, της επισκοπής του San Cristóbal. Οι σύντροφοι ληστεύτηκαν από ένα γουόκι-τόκι και έξι χιλιάδες πέσος σε μετρητά που ανήκαν στο Συμβούλιο της Καλής Κυβέρνησης.

Τρίτον: Η απαγωγή είναι έγκλημα τόσο σύμφωνα με τους νόμους της κακής κυβέρνησης όσο και με το νόμο Ζαπατίστα. Ενώ η κυβέρνηση της πολιτείας Τσιάπας έχει υποστηρίξει και συγκαλύψουν αυτά τα εγκλήματα, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης Ζαπατίστα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να απελευθερώσει όσους απήχθησαν και να συλλάβει και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους διέπραξαν το έγκλημα.

Τέταρτον: Ο μόνος λόγος που η σύγκρουση δεν κλιμακώθηκε σε τραγωδία οφειλόταν στην παρέμβαση των προαναφερθέντων ενοριών, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κινητοποιήσεων και καταγγελιών που πραγματοποιήθηκαν στο Μεξικό και, πάνω απ’ όλα, στην Ευρώπη.

Πέμπτον: Η λανθασμένη διακυβέρνηση του Rutilio Escandón κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποσταθεροποιήσει την νοτιοανατολική μεξικανική πολειτία της Chiapas:

Καταπιέζει βίαια τους κανονικιστές [1].

Σαμποτάρει τις συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ των οργανωμένων εκπαιδευτικών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αναγκάζοντας τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν πιο ριζοσπαστική δράση για να απαιτήσουν την τήρηση των συμφωνιών.

Η συμμαχία της με τους ναρκοεμπόρους αναγκάζει τις αυτόχθονες κοινότητες να δημιουργήσουν τις δικές τους ομάδες αυτοάμυνας, καθώς η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τη ζωή, την ελευθερία και την περιουσία του πληθυσμού. Δεν προστατεύει μόνο τις συμμορίες του ναρκοεμπορείου, αλλά ενθαρρύνει, προωθεί και χρηματοδοτεί παραστρατιωτικές ομάδες όπως αυτές που επιτίθενται συνεχώς σε κοινότητες στην Αλδάμα και τη Σάντα Μάρθα.

Η εκστρατεία εμβολιασμού της είναι σκόπιμα αργή και αποδιοργανώθηκε, δημιουργώντας αναταραχές στις αγροτικές κοινότητες που αναμφίβολα θα εκμεταλλευτεί. Εν τω μεταξύ, οι αυξανόμενοι θάνατοι από covid σε αυτές τις κοινότητες αγνοούνται.

Οι αξιωματούχοι της κλέβουν ό,τι μπορούν από το κρατικό ταμείο, ίσως προετοιμάζοντας μια κατάρρευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή στοιχηματίζοντας σε ένα νέο κόμμα που θα έρθει στην εξουσία.

Και τώρα θέλουν να σαμποτάρουν την αποχώρηση της αντιπροσωπείας zapatista που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο του Ταξιδιού για τη Ζωή. Διέταξαν τους παραστρατιωτικούς του ORCAO να απαγάγουν τους συντρόφους μας, αφήνοντας το έγκλημα ατιμώρητο, και προσπαθώντας να προκαλέσουν την αντίδραση του EZLN, όλα σε μια κατάσταση όπου η κυβερνησιμότητα κρέμεται από μια κλωστή.

Έκτον: Εάν αυτό που θέλει το Οικολογικό Πράσινο Κόμμα του Μεξικού (PVEM) είναι να προκαλέσει κρίση με διεθνείς επιπτώσεις, ώστε να μπορέσει να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς που βρίσκεται επί του παρόντος στην εξουσία, θα πρέπει να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανάκληση της προεδρικής εντολής.

Το PVEM είναι ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιούνται εδώ γύρω από το ίδιο παλιό PRI. Μερικές φορές λένε ότι είναι το PAN, μερικές φορές το PRD, και τώρα είναι το PVEM άσχημα μεταμφιεσμένο ως Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης [MORENA]. Αλλά είναι οι ίδιοι εγκληματίες όπως πάντα, και τώρα είναι μέρος του λανθασμένου κινήματος της “αντιπολίτευσης”, μιας “πέμπτης στήλης” μέσα στο 4T [2].

Οι υπεύθυνοι είναι: ο Ρούτιλιο Εσκαντόν και η Βικτόρια Σεσίλια Φλόρες Πέρεζ.

Εάν αυτό που θέλουν είναι να ανατρέψουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή να προκαλέσουν προβλήματα σε αντίποινα για τις τρέχουσες ομοσπονδιακές ποινικές έρευνες εναντίον τους ή να υποστηρίξουν μία από τις φατρίες που ανταγωνίζονται για την εξουσία το 2024, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους νομικούς διαύλους και να σταματήσουν να παίζουν με τη ζωή, την ελευθερία και την περιουσία του λαού της Τσιάπας. Θα πρέπει να ζητήσουν ψηφοφορία για να ανακαλέσουν την προεδρική εντολή και να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά επειδή πρόκειται να καούν.

Έβδομον: Καλούμε την Ευρώπη απο τα κάτω και αριστερά και την έκτη στο Μεξικό και στο εξωτερικό να διαμαρτυρηθούν μπροστά στις μεξικανικές πρεσβείες και προξενεία και στα κυβερνητικά γραφεία της πολιτείας Τσιάπας, απαιτώντας τον τερματισμό των προκλήσεων και την παραίτηση από τη λατρεία του θανάτου τους. Η ημερομηνία είναι η Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Δεδομένων των ενεργειών και των παραλείψεων των πολιτειακών και ομοσπονδιακών κυβερνήσεων σχετικά με αυτά τα εγκλήματα και τα προηγούμενα, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποδώσουμε δικαιοσύνη στους εγκληματίες του ORCAO και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που τα χρηματοδοτούν.

Αυτό είναι όλο. Την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει ανακοινωθέν. Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν λόγια, μόνο πράξεις.

Από τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού,

Στο όνομα της Παράνομης  Επαναστατικής  Επιτροπής της Γενικής Διοίκησης του EZLN

Υποδιοικητής Αντάρτης Γκαλεάνο.

Μεξικό, 19 Σεπτεμβρίου 2021.

[1] Σπουδαστές στο Escuelas Normales, ή αγροτικά κολλέγια δασκάλων.

[2] Η εκστρατεία López Obrador θεώρησε το κυβερνών σχέδιό της «τέταρτο μετασχηματισμό» (4T), δήθεν στο ίδιο επίπεδο με τα ιστορικά γεγονότα όπως η μεξικάνικη ανεξαρτησία (1810), μια περίοδος μεταρρύθμισης στα μέσα του 19ου αιώνα, και η μεξικάνικη επανάσταση (1910).

https://enlacezapatista.ezln.org.mx/2021/09/20/chiapas-on-the-verge-of-civil-war/